Krajské nemocnice letos vylepšilo více než 140 milionů

14. 12. 2012 Autor: Imrich Dioszegi

Rekonstrukce nemocničních budov, nákupy nových přístrojů, pravidelná údržba či příprava nových projektů: to byl směr letošních investic, které vylepšily stav nemocnic spravované Královéhradeckým krajem. Celkově šlo takto do nemocnic asi 141 milionů korun z krajského rozpočtu i z Evropské unie.

„Mezi nejnákladnější akce patřila modernizace vytápěcího systému jičínské nemocnice za více než 40 milionů korun, na kterou přispěla Evropská unie. Velkou akcí byla také rekonstrukce budovy psychiatrie v Novém Městě nad Metují za 24 milionů korun. Letos jsme například také nechali přestavět prostory opuštěné opočenské nemocnice na zdravotní středisko či rekonstruovali polikliniku ve Dvoře Králové,“ uvedla Jana Třešňáková, krajská radní pro oblast zdravotnictví.

V trutnovské nemocnici se letos uskutečnily úpravy tamní gastroenterologie za 5,6 milionu korun, dokončilo se zateplení budovy chirurgie a do údržby tam kraj vložil 2,5 milionu korun.

Rychnovská nemocnice se dočkala modernizace sítě IT za 5,8 milionu korun, rekonstrukce lůžek následné péče za 1,9 milionu korun a nových přístrojů za 1,5 milionu korun.

Vedle rekonstrukce psychiatrie náchodská nemocnice opravila léčebnu dlouhodobě nemocných ve své pobočce v Jaroměři a připravovala projektovou dokumentaci ke generelu chystané rekonstrukce centrální části nemocnice v Náchodě. Do přístrojů tam šlo na 2,8 milionu korun.

Dvorská nemocnice má po letošku rekonstruovanou urologii a internu. Stavební úpravy se dotkly také jejích ambulancí v poliklinice.

„Na příští rok chystáme v krajských nemocnicích investice za zhruba 100 milionů korun. Vedle toho začne rozsáhlá rekonstrukce náchodské nemocnice,“ doplnila krajská radní Jana Třešňáková.

Královéhradecký kraj se na svém území stará o čtyři oblastní nemocnice v Trutnově, Jičíně, Náchodě a Rychnově nad Kněžnou a jednu městskou nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem. Celkem v krajských nemocnicích slouží lidem na 1500 lůžek a pracuje v nich 2,5 tisíce zaměstnanců.