Kraj zachraňuje nemocnice, jež likviduje vyhláška ministerstva

29. 1. 2013 Autor: Jiří Hošna

Nová úhradová vyhláška ministerstva zdravotnictví má likvidační dopad na krajské nemocnice. Kvůli stále menšímu objemu peněz, které jim stát poskytuje, narůstá kumulovaná ztráta zdravotnických zařízení a zhoršuje se jejich ekonomická situace. Kraj proto musí tyto platby dorovnávat, aby zajistil obyvatelům regionu dostupnou a kvalitní zdravotní péči i nadále.

„Podle nové úhradové vyhlášky ministerstva zdravotnictví dostanou krajské nemocnice o 100 milionů korun méně ve srovnání s předchozím rokem, což je propad o sedm procent. Tento krok je pro jejich ekonomiku likvidační. Nejsou schopné takovou ztrátu nahradit nebo ještě více uspořit na nákladech. Kraj nyní posílá nemocnicím podporu na jejich provoz ve výši 176 milionů korun, ale už dnes je zřejmé, že tato částka nebude stačit,“ řekla Jana Třešňáková, krajská radní pro oblast zdravotnictví.

Předpokládaný deficit ekonomiky nemocnic za loňský rok činí zhruba 50 milionů korun. Kvůli úhradové vyhlášce ministerstva zdravotnictví se však očekává, že ztráta v letošním roce bude podstatně vyšší. Nemocnice mohou na materiálu uspořit ročně maximálně jednotky milionů korun, což na pokrytí jejich ztráty nestačí. Musely by uspořit řádově desítky milionů, což by znamenalo zhoršení dostupnosti a kvality zdravotní péče.

„Kraj se ale v žádném případě nechystá omezovat zdravotní péči či dokonce zavírat nemocnice. Pro kraj je oblast zdravotnictví prioritou, proto každý rok podporuje síť svých nemocnic asi 200 miliony korun,“ dodala radní Třešňáková.

Královéhradecký kraj spravuje oblastní nemocnice v Náchodě, Trutnově, Jičíně, Rychnově nad Kněžnou a Městskou nemocnici Dvůr Králové nad Labem. Mezi dlouhodobé priority kraje patří zajištění kvalitní a dostupné zdravotní péče. Proto svým zdravotnickým zařízením poskytuje každý rok stovky milionů korun na investice, například do vybavení a modernizací pracovišť, či na provoz.