Kraj pomohl s opravou památníku na Chlumu

24. 1. 2013 Autor: Jiří Hošna

Zhruba 800 tisíc korun poskytl Královéhradecký kraj na rekonstrukci památníku Baterie mrtvých na Chlumu. Celkem stála oprava této významné památky, která připomíná válečné události z roku 1866, zhruba 2,2 milionu korun. Zbytek financí se kraji podařilo získat z dotací ministerstva obrany.

„Opravy pomníku Baterie mrtvých na Chlumu skončí letos na jaře. Do konce května by měla být na památník osazena nová socha Austrie, na jejíž zhotovení se podílela i Střední průmyslová škola kamenická a sochařská v Hořicích,“ řekl krajský radní Josef Táborský, který je zodpovědný za krajskou ekonomiku.

Původní socha Austrie na památníku byla vlivem klimatických podmínek natolik poničená, že nakonec musela být kompletně nahrazena novou. Její výrobu financoval Královéhradecký kraj. Hořická kamenická a sochařská škola využila pro práci na soše svého speciálního 3D robotizovaného pracoviště.

Památník na Chlumu patří k významným turistickým destinacím v Královéhradeckém kraji. S pomocí zhruba čtyřiceti milionů korun z Evropské unie kraj nedávno vystavěl a rekonstruoval i tamní Muzeum války 1866. Kraj rovněž podporuje opravy válečných hrobů a památníků, v roce 2011 na tyto účely poskytnul půl milionu korun.

Fotogalerie