Kraj investuje do modernizace silnic až 370 milionů

7. 2. 2013 Autor: Jiří Hošna

Do rekonstrukce a modernizace krajské silniční sítě by mohlo jít až 370 milionů korun. Většinu těchto financí Královéhradecký kraj prostaví letos, některé stavby ale budou hotové až v příštím roce. Mezi největší investice bude opět patřit druhá část stavby silnice Pasa na Broumovsku, která se kvůli větší bezpečnosti rozšíří o stoupací pruhy.

„Většinu peněz na rekonstrukce silnic se Královéhradeckému kraji podařilo získat z fondů Evropské unie. Kraj takto každým rokem do modernizace komunikací investuje stovky milionů korun. V současné době pracuje rovněž na stanovení prioritní páteřní silniční sítě, kterou bude rozvíjet a udržovat jako základ dopravní politiky kraje,“ řekl náměstek hejtmana Karel Janeček, který má na starosti oblast dopravy.

Druhou etapou bude pokračovat rekonstrukce silnice Pasa na Broumovsku, která je s celkovými náklady více než 86 milionů korun jednou z největších investicí kraje za poslední léta. Pokračovat bude také stavba silnice v úseku Čistá – Černý Důl – Janské Lázně – Svoboda nad Úpou za téměř 50 milionů korun. Dalších zhruba 40 milionů bude stát rekonstrukce úseku Cholenice – Žlunice, necelých 30 milionů bude kraj investovat i do oprav na silnice z Hradce Králové do Slatiny. Na podzim by měla také začít na silnici z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna stabilizace skalních svahů, která potrvá do roku 2014.

Královéhradecký kraj, který se stará o 3310 kilometrů silnic druhé a třetí třídy, již získal z evropských finančních zdrojů na modernizaci své silniční sítě zhruba dvě miliardy korun.