Kraj bude reprezentovat ve Vídni výstava o malíři Kupkovi

16. 11. 2012 Autor: Jiří Hošna

Výstava o malíři Františku Kupkovi bude Královéhradecký kraj v závěru letošního roku reprezentovat v Českém centru ve Vídni. S její instalací dnes na svém zasedání souhlasili krajští radní. Expozice představí hlavní etapy tvorby tohoto světoznámého umělce a královéhradeckého rodáka.

„Výstava Jiná skutečnost – Úvod do díla Františka Kupky bude spojená s prezentací Královéhradeckého kraje, kde se František Kupka narodil a zanechal zde své neopomenutelné stopy. Akce je součástí projektu na propagaci našeho regionu, na který se podařilo získat finance z Evropské unie,“ řekl hejtman Lubomír Franc.

České centrum ve Vídni seznámí veřejnost s osobností Františka Kupky od 13. prosince do 1. února. Výstava již byla k vidění na krajském úřadu v Hradci Králové či v Pardubicích, představit by se mohla v budoucnu i ve Francii a v Poslanecké sněmovně v Praze. Jde o panelovou prezentaci věnovanou Kupkově životu a dílu, kterou tvoří mimo jiné reprodukce jeho obrazů a kreseb. Cyklus výstav o Kupkovi se uskuteční díky projektu Cílená prezentace a propagace Královéhradeckého kraje jako celku II, na který kraj získal zhruba 25 milionů korun z Evropské unie.

František Kupka, kterého odborníci označují jako prvního abstraktního malíře, se narodil 23. září 1871 v Opočně, zemřel v Puteaux u Paříže 24. června 1957. Jeho díla jsou součástí světových sbírek a mezi sběrateli jsou velmi ceněná. Například jeho obraz Tvar modré se před časem v Praze prodal za 55,75 milionu korun a stal se celosvětově nejdražším dílem českého umění prodaným v aukci.