Jičínská nemocnice bude poprvé čelit zimě s moderním vytápěním

13. 12. 2012 Autor: Imrich Dioszegi

Výkonnější, ekologičtější a úspornější kotelny a zařízení na výrobu páry, teplé vody a tepla budou letos poprvé během zimy sloužit Oblastní nemocnici v Jičíně a nemocnici v Novém Bydžově. Modernizace zastaralých vytápěcích zařízení, která nahradil úspornější, ekologičtější i tišší vytápěcí systém v obou nemocnicích, proběhla během letošního roku a celkově vyšla na více než na zhruba 40 milionů korun. Většinu nákladů uhradily fondy Evropské unie.

„Díky této rekonstrukci by měl provoz nemocnice ušetřit přes 20 procent na spotřebě plynu, která ročně vyjde na zhruba 20 milionů korun. Stejně důležitým faktorem této modernizace je snížení emisí a prašnosti díky účinnějšímu spalování nových moderních kotlů a snížení hlučnosti kotelny, jejíž provoz mohl v noci rušit pacienty. Nemocnice si nyní vyrábí teplou vodu, teplo či páru daleko ekologičtějším způsobem,“ popsala modernizaci Jana Třešňáková, krajský radní pro oblast zdravotnictví.

V kotelně v areálu jičínské nemocnice slouží pět moderních kotlů o celkovém výkonu 4,7 megawattu. Převážnou část areálu nemocnice v Novém Bydžově vyhřívá kotelna o výkonu 1,3 mega wattu se dvěma parními a dvěma teplovodními kotli. Součástí nové technologie je také instalace úpravny vody pro kotelny, nových čerpadel, rozvodů tepla či nádrží pro přípravu ohřevu vody. Parní výkon kotelen v modernizované podobě slouží pro nemocniční prádelnu, kuchyň a také pro sterilizaci zdravotnických nástrojů. Původní kotelny pocházely ještě z minulého století.

„Součástí modernizace je také instalace nového potrubí, v Novém Bydžově to je dokonce přes půl kilometru. Součástí rekonstrukce vytápěcího systému byla také demolice starého čtyřicetimetrového zděného komínu v kotelně jičínské nemocnice, který nahradil 19 metrů vysoký moderní kouřovod,“ uvedl Josef Kubíček, technický náměstek ředitelky jičínské nemocnice.

Oblastní nemocnice Jičín působí ve dvou areálech - v Jičíně a v Novém Bydžově, kde celkově pacientům slouží 510 lůžek. Nemocnice, která se postupně modernizuje, zaměstnává 831 zaměstnanců a ročně hospitalizuje 16 tisíc pacientů. Některé obory jičínské nemocnice mají spádovou oblast 140 tisíc lidí.

V roce 2008 v Jičíně otevřeli nový pavilon interních oborů za čtvrt miliardy korun. V minulosti také nemocnice nově vybavila léčebnu dlouhodobě nemocných, která je v Novém Bydžově. Dva miliony korun, za které získali pacienti například polohovací lůžka, tehdy přišly z fondů Evropské unie. V letošním roce z finančních prostředků Královéhradeckého kraje byly pořízeny polohovací lůžka pro pacienty interního a rehabilitačního oddělení v Novém Bydžově.