I letos podpoří kraj turistiku milionovými dotacemi

29. 4. 2013 Autor: Petr Vinklář

I v letošním roce bude moci rozvoj turistiky počítat s podporou Královéhradeckého kraje. Dotace budou směřovat například na značení pěších tras a cyklotras či propagaci cyklobusů. Rozhodli o tom dnes krajští zastupitelé. Přepravu cyklistů speciálními autobusy pak bude kraj opět dotovat třemi miliony korun.

„Turistika patří k nejdůležitějším odvětvím z hlediska rozvoje našeho regionu. Kraj ji proto dlouhodobě podporuje pomocí grantů a dotací. Na značení turistických pěších tras a cyklotras letos poskytne 300 tisíc korun. Dalších půl milionu pak půjde na propagaci cyklobusů, jejichž provoz kraj dotuje třemi miliony korun v rámci integrovaného dopravního systému,“ řekl hejtman Lubomír Franc.

Obnovou a údržbou značení pěších tras a cyklotras se zabývá Klub českých turistů. Kvalitní systém značení přispívá k pohodlí turistů a zvýšení návštěvnosti Královéhradeckého kraje. Stejně významná je i podpora cyklobusů, které křižují Český ráj, Kladské pomezí, Krkonoše a Orlické hory.

Ročně najezdí speciální linky podporující cykloturistiku desetitisíce kilometrů. Průměrně využívá linky cyklobusů kolem dvaceti cestujících, ve špičce používá jeden spoj až padesát lidí. Informace o provozu cyklobusů jsou lidem k dispozici na internetových stránkách turistických infocenter, v autobusech a v regionálních denících a rádiích.

Královéhradecký kraj patří dlouhodobě k nejnavštěvovanějším regionům republiky. Nejvíce turistů každoročně míří do Krkonoš a do Zoologické zahrady ve Dvoře Králové.