Hradecký soud zamítl jeden ze dvou návrhu na neplatnost voleb

7. 11. 2012 Autor: ČTK

(ČTK) - Krajský soud v Hradci Králové dnes zamítl jeden ze dvou návrhů na neplatnost voleb v Královéhradeckém kraji. O druhém z návrhů dosud nerozhodl. ČTK to dnes řekla mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Jana Kliková.

Občan z Jičínska se návrhem podaným 23. října a doplněným 25. října domáhal vydání rozhodnutí o neplatnosti voleb do zastupitelstva Královéhradeckého kraje. Ve svém návrhu uvedl, že si občan může zvolit svého zástupce sám a nastrčení zástupci politických stran tedy nejsou zástupci občana. Podle něj je takzvaný volební zákon v diametrálním rozporu s Ústavou České republiky.

Krajský soud v usnesení uvedl, že navrhovatel neuvedl jediný konkrétní skutkový či právní důvod, který by se týkal porušení zákona o volbách v souvislosti s dotčenými volbami do zastupitelstva Královéhradeckého kraje a pro který by měly být tyto volby neplatné. "Protože soud ve skutečnostech uváděných navrhovatelem porušení zákona o volbách neshledal, nezbylo mu než návrh na vyslovení neplatnosti voleb do zastupitelstva zamítnout," stojí v usnesení.

Druhou stížnost na volby v hradeckém kraji podal navrhovatel z Jičínska, jemuž komise neumožnila volit, protože neměl občanský průkaz. Navrhovatel navíc označil hradecký soud za podjatý, o čemž rozhoduje Nejvyšší správní soud.

V Královéhradeckém kraji už koaliční smlouvu podepsali představitelé ČSSD a KSČM, koalice bude mít těsnou většinu jednoho hlasu, hejtmanem bude nadále sociální demokrat Lubomír Franc. V devítičlenné radě obsadí ČSSD šest míst, komunisté tři křesla, vyplývá z dohody. Ustavující jednání zastupitelstva by se mohlo konat 19. nebo 26. listopadu, krajský úřad zatím se stanovením termínu čeká na rozhodnutí o obou návrzích na neplatnost voleb.