Fúze zlepší ekonomickou stabilitu rychnovské nemocnice

17. 6. 2013 Autor: Jiří Hošna

Oblastní nemocnice v Rychnově nad Kněžnou a Náchodě se postupně sloučí, rozhodli dnes krajští zastupitelé. Fúze zdravotnických zařízení zajistí kvalitní a dostupnou zdravotní péči pro obyvatele Náchodska a Rychnovska a pomůže zlepšit ekonomickou stabilitu zejména rychnovské nemocnice.

„Rychnovská nemocnice se dlouhodobě potýká s ekonomickými problémy. Díky spojení s Oblastní nemocnicí Náchod získá lepší vyjednávací pozici vůči pojišťovnám. Náchodská nemocnice zase bude potřebovat výpomoc v době plánované rekonstrukce a rychnovská jí bude moci po sloučení snadněji pomáhat. Také se sjednotí a zefektivní systém řízení obou zdravotnických zařízení,“ uvedla Jana Třešňáková, krajská radní pro oblast zdravotnictví.

S nezbytným zachováním obou nemocnic počítá koncepce krajského zdravotnictví. Rychnovská nemocnice hraje v krajském systému zdravotnictví důležitou roli a počítá se s jejím dalším rozvojem. Loni se dočkala modernizace sítě IT za 5,8 milionu korun, rekonstrukce lůžek následné péče za 1,9 milionu korun a nových přístrojů za 1,5 milionu korun. S dalšími investicemi v řádech milionů se zde počítá i v budoucnu.

Královéhradecký kraj se na svém území stará o čtyři oblastní nemocnice v Trutnově, Jičíně, Náchodě a Rychnově nad Kněžnou a jednu městskou nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem. Celkem v krajských nemocnicích slouží lidem na 1500 lůžek a pracuje v nich 2,5 tisíce zaměstnanců.