Eva Pellarová z hradeckého domova oslaví 104. narozeniny

31. 5. 2013 Autor: Jiří Hošna

Zažila monarchii, první republiku i dvě světové války. Své 104. narozeniny oslaví Eva Pellarová 3. června. Jedné z nejstarších obyvatelek kraje i České republiky dnes poblahopřál v Domově důchodců v Hradci Králové k životnímu jubileu hejtman Lubomír Franc a krajský radní pro sociální oblast Josef Lukášek.

Paní Pellarové jsem popřál vše nejlepší, hlavně pevné zdraví a hodně optimismu do dalších let. Těší mě, že je v hradeckém domově důchodců spokojená a dobře se jí daří. Pro kraj je prioritou zajistit seniorům co nejlepší sociální služby, diskutovat s nimi o jejich potřebách a zlepšovat kvalitu jejich života,“ řekl radní Lukášek.

Eva Pellarová se narodila 3. června 1909. Se svým manželem Janem Amosem Pellarem žila na faře v Hradci Králové. Vychovala čtyři děti. K její dnešní rodině patří i 28 vnoučat a pravnoučat. Dva roky studovala v Americe. Pracovala jako psycholog pro děti a dospělé. Jako vysokoškolský pedagog pak působila na Pedagogické fakultě v Hradci Králové, kde psychologii přednášela.

„Ráda poslouchá vážnou hudbu. V televizi sleduje vše, nejraději zprávy a olympiádu.Hrála na klavír, měla ráda tenis a lyžování. Dosud ovládá angličtinu, francouzštinu, částečně i němčinu. Ve svém životě se podle svých slov řídí Biblí,“ řekl ředitel hradeckého domova důchodců Martin Dűrrer.

Domov důchodců v Hradci Králové se stará celkem o 359 klientů a zaměstnává 181 lidí většinou ve třísměnném provozu. V minulosti prošel rozsáhlou rekonstrukcí, díky níž poskytuje seniorům moderní služby. V roce 2002 získal ocenění Stavba roku za tehdy nově vybudovanou budovu „X“.

Královéhradecký kraj je zřizovatelem 16 domovů důchodců a devíti ústavů sociální péče. Provoz sociálních služeb stojí v kraji ročně zhruba 1,3 miliardy korun. V regionu zaměstnává sociální oblast celkem na 2200 lidí, kteří se starají o více než 30 tisíc klientů. Lidem v regionu slouží v rámci sociální oblasti pobytové a ambulantní služby, poradenství, služby v oblasti prevence či terénní péče.