Díky nákupu elektřiny a plynu na burze ušetří kraj v příštím roce dalších 5 milionů

27. 9. 2012 Autor: Imrich Dioszegi

Dalších 5 milionů korun ušetří Královéhradecký kraj na provozu svých škol, nemocnic, dětských domovů, muzeí, galerií či ústavů sociální péče v příštím roce. Kraj sdružil nákup elektřiny a plynu pro 129 příspěvkových organizací či obchodních společností, pro něž hledal cenu na komoditní burze. Po předloňském snížení cen o 22 procent tak bude šetřit i v roce 2013.

Nákupem na burze kraj dosáhl výraznějšího snížení cen než v elektronické aukci - dodavatelé v burzovních obchodech totiž přirážejí nižší marži.

„Tento moderní nástroj, tedy sdružené nákupy, pomáhá kraji snižovat provozní náklady našich organizací již třetím rokem. Předloni se nám v elektronické aukci podařilo srazit cenu plynu o 22 procent a loni na podzim jsme si poprvé vyzkoušeli i nákup plynu na komoditní burze. Úspory na provozu jsou velice důležité v boji s dopady hospodářské krize: díky tomu kraj nemusel během posledních čtyř let propouštět zaměstnance našich organizací,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Poptávka kraj pro nákup roční spotřeby elektřiny sdružil pro 129 organizací do celkové poptávky 30 gigawatthodin (GWh). Pro nákup zemního plynu pak centralizoval spotřebu 111 subjektů v objemu 83,7 GWh. Společného nákupu se mimo jiné účastnily krajem zřizované školy, dětské domovy, nemocnice ve Dvoře Králové, Jičíně, Náchodě, Trutnově a Rychnově nad Kněžnou, Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, ústavy sociální péče, domovy důchodců, muzea, galerie, krajská Správa a údržbu silnic či hvězdárny v Hradci Králové a Úpici.

V letošním roce proto Královéhradecký kraj nakoupil elektřinu a plyn pro všechny své krajské příspěvkové organizace na komoditní burze. Spojil tak výhodu centralizace ročních spotřeb s možností pořídit energie na centrálním tržním místě, kterým je pro segment veřejné správy Českomoravská komoditní burza Kladno. Vlastní nákup, který proběhl 11. září v burzovním obchodním systému, kraj navíc načasoval na dobu, kdy se cena elektřiny držela na ročním minimu.