Deváťáků je stále málo, střední školy mají tisíce volných míst

24. 4. 2013 Autor: Jiří Hošna

Kvůli nepříznivému demografickému vývoji stále ubývá dětí, které vycházejí z devátých tříd základních škol. I v současné době tak na středních školách v Královéhradeckém kraji zůstanou v prvních ročnících neobsazené tisíce míst. Kraj na to již v minulých letech reagoval snižováním počtu tříd či slučováním některých škol; v optimalizaci bude muset pokračovat i v nejbližší budoucnosti.

„Nynějšího přijímacího řízení na střední školy v regionu se zúčastnilo kolem 4160 žáků devátých ročníků základních škol. K dispozici pro ně je více než dvojnásobek volných míst. Královéhradecký kraj musí na tento úbytek dětí reagovat, nechce však žádné školy rušit ani omezovat potřebné obory, jejichž absolventi nachází bezproblémové uplatnění na trhu práce. Pouze další optimalizace však zajistí ekonomickou stabilitu a konkurenceschopnost škol a také kvalitní výuku,“ řekla krajská radní pro oblast školství Táňa Šormová.

V Královéhradeckém kraji je zhruba 90 škol a školských zařízení, které zřizuje kraj. Přijímací zkoušky na střední školy se letos konaly většinou 22. a 23. dubna. Největší zájem měli uchazeči tradičně o gymnázia. Kraj se dlouhodobě snaží podnítit větší zájem dětí a rodičů i o technické obory. Zavedl kvůli tomu například prospěchová stipendia a podpořil výstavbu moderních center odborného vzdělávání za evropské dotace.