Areály v hradeckém kraji stále hlásí ideální lyžařské podmínky

22. 3. 2013 Autor: Petr Vinklář

(ČTK) - Velké lyžařské areály v Královéhradeckém kraji stále nabízejí ideální podmínky pro lyžování. Na začátku týdne připadlo až čtvrt metru sněhu a na sjezdových tratích ho leží od 40 do 140 centimetrů. Některé menší areály, například Zdobnice či Černý Důl, jsou v provozu už jen o víkendech, zjistila dnes ČTK mezi vlekaři.

"Na sjezdovkách máme přes metr sněhu, za poslední dva dny napadlo přes 20 centimetrů sněhu, nyní také sněží a mrzne, takže podmínky pro lyžaře jsou fantastické," řekl Zdeněk Spilka z lyžařského areálu ve Špindlerově Mlýně. Ve Špindlerově Mlýně budou hlavní přepravní zařízení v provozu do 14. dubna, o dalším provozu se rozhodne podle počasí a zájmu lyžařů.

Sněžení posledních dnů zlepšilo podmínky také v Orlických horách, například v Říčkách je na sjezdových tratích přes metr sněhu a celé Ski centrum je kompletně v provozu. "Běžecké tratě v hřebenovém úseku upravíme během pátku," uvedli vlekaři.

Většina lyžařských areálů se snaží přilákat lyžaře nižšími cenami, od pondělí začala takzvaná vedlejší sezona. Například ve SkiResortu Černá hora - Pec pod Sněžkou zaplatí lyžař za jednodenní skipas 520 korun, což je o 100 korun méně než v plné sezoně.

Na hřebenech Krkonoš je průměrně 130 centimetrů sněhu, dnes ráno bylo v nejvyšších partiích několik stupňů Celsia pod bodem mrazu. Kvůli mlze byla snížená viditelnost na 100 metrů. V lavinových katastrech platí třetí stupeň lavinového nebezpečí. V Orlických horách je na hřebenech 95 centimetrů sněhu.