Areály v hradeckém kraji hlásí dobré podmínky pro lyžaře

17. 1. 2013 Autor: Imrich Dioszegi

(ČTK) - Provozovatelé velkých krkonošských lyžařských areálů v Královéhradeckém kraji hlásí ideální podmínky pro lyžování. Na sjezdových tratích leží až 90 centimetrů sněhu, upravené jsou také běžecké stopy.

"Ve Špindlerově Mlýně jsou v provozu všechna dopravní zařízení i sjezdovky, na kterých je od 50 do 90 centimetrů sněhu," řekl dnes ČTK například Zdeněk Spilka z lyžařského areálu ve Špindlerově Mlýně na Trutnovsku. Vlekaři podle něj využívají mrazivé počasí a zasněžují technickým sněhem. V okolí areálu je také upraveno téměř 50 kilometrů běžeckých stop pro běžkaře. "Část je se stopou, část zatím pouze na bruslení, protože přírodního sněhu je zatím poměrně málo," řekl Spilka.

Například v Peci pod Sněžkou je otevřeno 10,4 kilometru sjezdových tratí, na sjezdovkách Javor a Hnědý vrch je zhruba 40 až 60 centimetrů sněhu. Na ostatních tratích je 30 až 40 centimetrů.

Dostatek sněhu hlásí také lyžařský areál Říčky v Orlických horách na Rychnovsku, kde je na tratích od 70 do 95 centimetrů sněhu. "Přes noc napadl poprašek sněhu, všechny sjezdovky jsou otevřené a upravené, sněhové podmínky jsou dobré," uvedli na webu vlekaři. Upravené jsou i tratě pro běžkaře v okolí areálu od Homole až po Rokytnici v Orlických horách.

Na hřebenech Krkonoš leží průměrně 70 centimetrů sněhu, dnes ráno tam bylo osm stupňů pod bodem mrazu. Kvůli mlze byla ráno viditelnost pouhých 50 metrů, v lavinových katastrech platí třetí stupeň lavinového nebezpečí. Na hřebenech Orlických hor leží zhruba 60 centimetrů sněhu.