Hradecké památky budou mít přehledný plán ochrany

31. 5. 2013 Autor: Pavel Mertlík

Krajský úřad Královéhradeckého kraje připravil na základě zákona o státní památkové péči plán ochrany městské památkové zóny Hradec Králové. Plán bude mít formu opatření obecné povahy. Návrh odborně zpracovala firma SURPMO Hradec Králové za úzké součinnosti s odborem památkové péče Magistrátu statutárního města Hradec Králové a Národním památkovým ústavem v Josefově.

Plán ochrany má být účinným nástrojem k zefektivnění výkonu státní památkové péče na území památkové zóny. Stanovuje jasné zásady, jak přistupovat k obnově nemovitých kulturních památek a dalších domů v zóně, na které se dle zákona vztahují určitá omezení. Zároveň vymezuje druhy udržovacích prací, na které již vlastníci těchto domů nebudou potřebovat závazné stanovisko orgánu státní památkové péče.

S návrhem plánu je možné se seznámit od 27. května do 27. června 2013 na úředních deskách Krajského úřadu Královéhradeckého kraje a Magistrátu statutárního města Hradec Králové. Dále je možné nahlédnout do návrhu na oddělení kultury a památkové péče krajského úřadu a odboru památkové péče magistrátu, a to v pondělí a ve středu od 8:00 do 17:00 hodin. Vlastníci nemovitostí, jejichž práva, povinnosti nebo zájmy související s výkonem vlastnického práva mohou být opatřením obecné povahy přímo dotčeny, mohou podat proti návrhu písemné odůvodněné námitky. Dále může kdokoli, jehož práva, povinnosti nebo zájmy mohou být opatřením obecné povahy přímo dotčeny, uplatnit písemné připomínky, a to u Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, oddělení kultury a památkové péče.