Modernizace hlavní autostrády Broumovska dnes začala

15. 4. 2013 Autor: Jiří Hošna

Dnes se naplno rozjela rekonstrukce silnice Pasa, důležité komunikace pro obyvatele celého Broumovska. Stavba silnici zmodernizuje a rozšíří:vzniknou stoupací pruhy a cestování z Náchoda do Broumova tak bude pohodlnější a především bezpečnější. Rekonstrukce silnice bude stát zhruba 87 milionů korun, většinu nákladů pokryje dotace z Evropské unie.

„Silnice je jedinou spojnicí mezi Náchodem a Broumovem, kudy proudí kamiony, linkové autobusy či vozy sanitek záchranářů. Proto je její význam pro celou oblast klíčový. Stavět se bude na zhruba tři a půl kilometru dlouhém úseku, který patří především v zimě k nejnebezpečnějším. Loni silničáři provedli přípravné práce a křižovatku na Jetřichov včetně 250 metrů hlavní trasy. Letos komunikaci dostaví,“ řekl hejtman Lubomír Franc.

Stavba by měla být hotová do letošního podzimu. Řidiči však budou muset počítat s objížďkami od 9. dubna do 30. června. Osobní automobilová doprava bude vedena po silnicích třetí třídy přes Lachov, Bohdašín a Jetřichov. Nákladní a autobusová doprava bude vedena téměř po stejné objízdné trase jako v loňském roce, tedy přes Lachov, Bohdašín, Meziměstí a Hejtmánkovice.

Královéhradecký kraj, který se stará o více než 3310 kilometrů silnic druhé a třetí třídy, již získal z evropských finančních zdrojů na modernizaci své silniční sítě zhruba dvě miliardy korun.