Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Poznejme se navzájem

8. 6. 2012 Autor: Jiří Zeman

Důvodová zpráva

Realizační plán Strategie Královéhradeckého kraje v oblasti sociálních služeb pro rok 2011.

  1. POPIS A ZDŮVODNĚNÍ

Strategie Královéhradeckého kraje v oblasti sociálních služeb pro období 2011 – 2016 schválilo Zastupitelstvo kraje dne 2. 12. 2010, usnesením č. ZK/17/1193/2010. Strategie ukládá vytvořit realizační plán na období jednoho roku. Realizační plán rozpracovává dlouhodobé cíle formulované v Strategii Královéhradeckého kraje v oblasti sociálních služeb pro období 2011 – 2016 a obsahuje konkrétní, měřitelné úkoly v oblasti rozvoje dostupnosti a kvality sociálních služeb.

Základní principy Realizačního plánu pro rok 2011

  • Realizovat opatření vyplývající z připravených individuálních projektů.
  • Realizovat opatření směřující k hledání úspor u sociálních služeb a zapojení dalších zdrojů.
  • Realizovat opatření směřující k vydefinování sítě respektující priority pro další období a reflektující vývoj veřejných financí vynakládaných na realizaci služeb.
  • Realizovat opatření ke zvýšení dostupnosti služeb poskytovaných v komunitě.
  • Realizovat opatření podporující transformaci pobytových služeb pro osoby se zdravotním postižením.
  • Realizovat opatření, pro stabilizaci sítě služeb, která umožní rozvoj služeb v následujících letech.

Realizační plán byl v průběhu přípravy veřejně připomínkován odbornou veřejností. Vyhodnocení plánu proběhne rovněž ve spolupráci s odbornou veřejností.

V rámci připomínkování dokumentu byla vznesena námitka ze strany rodičů pečujících o osoby s poruchou autistického spektra. Námitka směřovala k realizaci cíle „2.1.c Zvýšení kapacity individualizovaného bydlení pro dospělé, kteří žijí v běžné komunitě (včetně osob s autismem)“, respektive absenci opatření, které by směřovalo ke vzniku chybějících služeb pro osoby s tímto postižením. Připomínka byla vypořádána s odkazem na základní principy Realizačního plánu pro rok 2011, který se zaměřuje především na stabilizaci sítě služeb. Opatření směřující k naplnění cíle 2.1.c bude řešeno ve spolupráci s obcemi v následujících letech.

Poznejme se navzájem (xls, 28 kB, 8.6.2012 10:10)
  1. PRÁVNÍ UKOTVENÍ

Realizace Strategie Královéhradeckého kraje v oblasti sociálních služeb pro období 2011 – 2016 vychází ze zákona č. 108/2006 Sb. o sociálních službách v platném znění.

  1. EKONOMICKÉ DOPADY

Větší část opatření navržených Realizačním plánem Strategie Královéhradeckého kraje v oblasti sociálních služeb pro rok 2011 je financována z individuálních projektu Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji II, Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji, Vzdělávání poskytovatelů a zadavatelů sociálních služeb na území Královéhradeckého kraje IV. Tato opatření jsou tedy plně financována z prostředků Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Celková předpokládaná výše prostředků vynaložených v roce 2011 je Kč 25 662 000,-.

Opatření také zahrnují využití prostředků z rozpočtu kraje na rok 2011 alokovaných pro dotační program na podporu sociálních služeb a dotační program pro podporu činností, které navazují, kooperují nebo rozšiřují sociální služby ve výši Kč 26 500 000,-.

  1. PŘÍLOHY

Příloha č. 1: Realizační plán Strategie Královéhradeckého kraje v oblasti sociálních služeb pro rok 2011.

Soubory ke stažení