Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Královéhradecký kraj se intenzivně zabývá podporou rodiny

27. 6. 2012 Autor: Jana Fiedlerová

Královéhradecký kraj se aktivně chopil naplňování cílů rodinné politiky, které si stanovil v rámci své historicky první koncepce rodinné politiky schválené krajským zastupitelstvem v lednu letošního roku.

V březnu schválila Rada Královéhradeckého kraje realizační plán koncepce pro letošní rok, v dubnu podpořil Královéhradecký kraj částkou 500 tis. Kč aktivity mateřských, rodinných a rodičovských center prostřednictvím dotačního programu na podporu prorodinných aktivit.

Společnému trávení volného času rodin již tradičně napomáhá projekt Rodinné pasy v Královéhradeckém kraji, nově organizováním či spoluúčastí na speciálních akcích ve spolupráci s poskytovateli slev zapojenými do projektu a městy v regionu (např. Den rodiny v Hradci Králové, Ples princů a princezen v Chlumci nad Cidlinou aj.). Informace o plánovaných akcích naleznou zájemci na www.rodinnepasy.cz.

Poslední květnový den pak přivítal Královéhradecký kraj na své půdě Síť mateřských center o. s., která sezvala ke kulatému stolu účastnice a účastníky k diskuzi na téma „Udržitelnost mateřských center aneb úloha kraje a obcí v oblasti prorodinné politiky v kontextu plánovaných změn na Ministerstvu práce a sociálních věcí“.

V rámci diskuse u kulatého stolu náměstek královéhradeckého hejtmana Vladimír Derner (KDU - ČSL) zodpovědný za sociální oblast zdůraznil, že pro Královéhradecký kraj je fungující rodina prioritou. „Za důležité považuji, že i přes snižující příjmy se kraji daří prorodinné aktivity podporovat a dále rozvíjet“, uvedl Vladimír Derner.

„Účastnice a účastníci se dále shodli, že žádná ze zúčastněných stran nepodporuje transformaci mateřských a rodičovských center do systému sociálních služeb, neboť by tento krok vážně ohrozil dosavadní principy, na kterých centra fungují, a jejich zásadní přínos, který spočívá v podpoře místního společenství, pospolitosti a přirozeného setkávání“ doplnil náměstek královéhradeckého hejtmana.