Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

V budově bývalé základní školy v Broumově Velké Vsi bylo otevřeno Centrum pro rodinu

20. 1. 2012

V Broumově Velké Vsi, v budově bývalé základní školy, bylo 1. prosince otevřeno Centrum pro rodinu. Centrum poskytuje celkem tři služby - sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, odborné sociální poradenství a mateřský klub pro rodiče a děti

Posláním Centra je podpora a pomoc rodinám s dětmi ze sociálně vyloučených lokalit Broumova a spádových oblastí. Hlavním cílem je napomoci rodinám zvládat obtížné životní situace, tyto rodiny aktivizovat tak, aby se nenásilnou formou učily, jak si v budoucnu mohou pomoci samy. Cílovou skupinou jsou rodiny s dětmi, u kterých existuje riziko sociálního vyloučení nebo jsou již sociálním vyloučením zasaženy.

Pracovníci Centra kladou důraz na individuální přístup a rovný přístup, podporu uživatelů k vlastní aktivitě a samostatnosti, mlčenlivost a důvěrnost sdělení, partnerství a vzájemný respekt. Služba je pro uživatele bezplatná. Personální a odborné služby zajišťuje občanské sdružení Romodrom, které již desátým rokem působí v různých oblastech podpory a pomoci lidem, především z řad příslušníků romské národnostní menšiny. Na provozu Centra se dále podílí Dům dětí a mládeže Ulita Broumov a občanské sdružení Začít spolu.

Projekt je financován z prostředků Evropských sociálních fondů a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

První velkou akcí pro uživatele Centra bylo 5. prosince soutěžní odpoledne „Možná přijde i Mikuláš…”. Celého mikulášského rejdění se zúčastnilo na 40 dětí a 20 rodičů. Hostem dění byl starosta Broumova Milan Kotrnec. Vedoucí Centra pro rodinu Taťána Zavoralová Stodůlková popisuje: “Akce začala soutěžením, kdy děti musely splnit pět Mikulášských úkolů. Jedním z nich bylo například Mikulášské kreslení. Zde děti mohly prostřednictvím svých kreseb ztvárnit čerta, Mikuláše a anděla. Po splnění všech úkolů šli pracovníci centra společně s dětmi hledat peklo. Našli ho v tělocvičně, kde si poslechli legendu o sv. Mikuláši. Poté se všichni pokusili vyvolat Mikuláše tematickou básničkou. Po příchodu Mikuláše, anděla a čerta byly děti obdarovány nadílkou. Celou akci lze považovat za úspěšnou, byla velkým přínosem pro děti, rodiče i pracovníky Centra.”

Činnosti občanského sdružení Romodrom je v Královéhradeckém kraji financována prostřednictvím individuálního projektu Podpora sociální integrace obyvatel vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji II.

zdroj: www.nase.broumovsko.cz

Fotogalerie