Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

Sociální rehabilitace pro zrakově postižené

9. 4. 2015 Autor: Mgr. Dagmar Balcarová

Služba podporuje využití náročných kompenzačních pomůcek pro osoby s těžkým zrakovým postižením. Je poskytována ambulantní nebo terénní formou v rámci Královéhradeckého kraje.

Sociální rehabilitace pro zrakově postižené. Služba podporuje využití náročných kompenzačních pomůcek pro osoby stěžkým zrakovým postižením. Je poskytována ambulantní nebo terénní formou vrámci Královéhradeckého kraje.

Sociální rehabilitace pro zrakově postižené vTyfloCentru zahrnuje na začátku pomoc svýběrem vhodné náročné pomůcky, jako je např. digitální zvětšovací lupa nebo čtecí zařízení shlasovým nebo hmatovým výstupem, případně další pomůcky jako jsou mobilní telefony aj. Není jednoduché vdobě překotného rozvoje techniky vybrat přesně takovou pomůcku, která bude sloužit tak, jak si uživatel představuje a bude mu ve všech směrech vyhovovat. Pracovníci služby nejen pomohou vybrat uživateli tu pravou pomůcku, pomohou sdoporučením i případným žádáním o příspěvek od úřadu práce. Především se uživatel potřebuje naučit spomůckou dobře zacházet. A že to není vpřípadě speciálních softwarů na počítači poslepu jednoduché! Ovládání pomůcky zahrnuje spoustu činností a musí se na ně postupně!

Ale pod dobrým vedením může taková pomůcka opravdu pomáhat: přečte vám třeba noviny nebo dopis zúřadu, můžete psát texty a tisknout, komunikovat nejen e-mailovou poštou, ale prostřednictvím dalších moderních technologií. Můžete zjišťovat spoustu informací na internetu, poslouchat rádia, pracovat se zvukovými soubory, třeba využívat rozsáhlé digitální knihovny a číst si nejnovější literaturu i denní zpravodajství. Dá se dělat ještě spousta jiných věcí, které vám zjednoduší život. A to všechno poslepu!

Na pracovišti TyfloCentra Hradec Králové vOkružní 1135/15, Hradec Králové, můžete službu využít vprovozních hodinách vpracovních dnech:

vpondělí a středu: 8 – 12, 13 -17 h, vúterý a čtvrtek: 8 – 12, 13 – 16 h.

Kontaktujte nás na telefonu 495523729 nebo na adrese hradec.kralove@tyflocentrum.cz. Více informací najdete na webových stránkách www.tyflocentrum-hk.cz

Služba sociální rehabilitace pro zrakově postižené TyfloCentra Hradec Králové, o.p.s., je i vroce 2015 podpořena zindividuálního projektu Služby sociální prevence vKrálovéhradeckém kraji III. Registrační číslo projektu je CZ 1.04/3.1.00/05.00087.
Projekt trvá od ledna do září roku 2015, zbytek roku bude pokryt zjiných zdrojů.