Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro poskytovatele služeb

Zhodnocení realizovaných kurzů vzdělávací agenturou Mgr. Jany Fišerové

Logo - Spolufinancováno EU

17. 8. 2012 Autor: Mgr. Jana Fišerová

Královéhradecký kraj nabízel pracovníkům sociálních služeb na svém území příležitost dále se vzdělávat díky projektu „Vzdělávání poskytovatelů a zadavatelů sociálních služeb na území Královéhradeckého kraje IV“. V současné době se projekt blíží k závěru. Všechny vzdělávací kurzy budou ukončeny do konce září 2012.

Vzdělávací projekt, na který se Královéhradeckému kraji podařilo získat finanční prostředky z Evropského sociálního fondu, měl za cíl podporu zvyšování kvality sociálních služeb na území kraje prostřednictvím vzdělávání jejich pracovníků.

V současné době se projekt blíží k závěru. Všechny vzdělávací kurzy budou ukončeny do konce září 2012.

Na základě výběrových řízení bylo vybráno několik dodavatelů vzdělávacích služeb. I naše vzdělávací agentura (Mgr. Jana Fišerová) měla možnost podílet se na dvou oblastech vzdělávání a to na kvalifikačním a dále v oblasti dalšího profesního vzdělávání.

Náš tým má se vzděláváním pracovníků z oblasti sociálních služeb již dlouhodobé zkušenosti. Dá se říci, že někteří odborní pracovníci měli tu možnost zapojit se již do prvního projektu, který nastartoval v roce 2005 systematické vzdělávání poskytovatelů i zadavatelů sociálních služeb na území Královéhradeckého kraje. Takto cílené vzdělávání s takovým rozsahem a počtem účastníků nemělo, resp. nemá v žádném jiném kraji obdoby.

Vzdělávání doznalo od prvních kurzů podstatné změny. Zpočátku to bylo něco nového, nevyzkoušeného a někdy to vzbuzovalo u samotných účastníků i jejich nadřízených určitou nedůvěru. Postupně se však kurzy více přibližovaly potřebám a hlavně možnostem samotných účastníků. Určitě významným krokem byl průzkum vzdělávacích potřeb, které realizoval Královéhradecký kraj a do kterého se měli možnost zapojit pracovníci mnoha sociálních zařízení v kraji. Nesmíme také zapomenout na významný posun v oblasti vzdělávání, který způsobil Zákon o sociálních službách. Vzdělávání v sociálních službách bylo definováno přímo zákonem a byly jasně stanoveny pravidla pro samotnou realizaci vzdělávacích kurzů.

Jak lze tedy hodnotit končící projekt z pohledu jednoho z dodavatelů. Nejdříve pro informaci několik čísel. Naše agentura se podílela na realizaci 3 kurzů kvalifikačního vzdělávání v celkem 6-ti bězích, požadovaný indikátor je naplňován na 132%, dále jsme se podíleli na realizaci 20-ti kurzů celoživotního profesního vzdělávání v počtu 110 běhů, předpoklad splnění stanoveného indikátoru je 119%. Celkem se předpokládá, že vyškolíme do konce září v oblasti kvalifikačního vzdělávání 127 osob a v oblasti celoživotního profesního vzdělávání 1756 osob. Nejkratší kurzy byly v rozsahu 8 hodin a nejdelší byl kurz Motivační rozhovory při práci s klienty v sociálních službách, který se realizoval v rozsahu 64 hodin. Tento kurz byl velice náročný, nejen z hlediska rozsahu, ale i obsahu, neboť kladl velké nároky na aktivní zapojení samotných účastníků.

Zájem o kurzy nabízené naší agenturou byl veliký a dokládá to i fakt, že po spuštění přihlašování na webových stránkách spravovaných Královéhradeckým krajem, se nám do databáze přihlásilo během dvou dnů téměř 800 zájemců o vzdělávací kurzy. S největším ohlasem se setkaly kurzy, které se zaměřovaly na praktickou stránku péče o klienty se zdravotním postižením a seniory. V nabídce se objevila i nová témata, např. již zmiňované motivační rozhovory, sexuální výchova osob s mentálním postižením, reminiscence či paliativní péče. Standardně byl i zájem o kurzy, které lze shrnout pod oblast – rozvoj sociálně psychologických kompetencí. Takto zaměřené kurzy přispívaly k osobnostnímu rozvoji účastníků, jejich vyrovnáváním s náročnostmi profese, ale často se řešily i jejich osobní problémy, které mohou být příčinou různých psychosomatických obtíží.

Vždy se zamýšlíme nad přidanou hodnotou kurzů, nejde vždy jen o získání nových vědomostí a dovedností, ale i o samotné setkávání, výměnu zkušeností mezi účastníky, navázání kontaktů s odborníky (lektory, terapeuty), nasměrování na další studium či samostudium. Nesmíme však zapomenout i to, že díky organizaci kurzů, kdy účastníkům bylo u tzv. výjezdních kurzů hrazeno i ubytování a strava, měli možnost si odpočinout, v našem případě, v krásných prostorách Vzdělávacího centra Vily Čerych v České Skalici či v Deštném v Orlických horách.

Z hodnocení účastníků by bylo možné vybrat mnoho pozitivního, občas se samozřejmě objevila i výtka, např. k délce kurzu, který se někomu zdál dlouhý, druhému zase krátký. Použiji však krátkou citaci, která vystihuje názory účastníků, které se objevovaly nejčastěji:

„Díky za možnost vzdělávání, výbornou organizaci a výborný výběr lektorů“

Na závěr krátkého zhodnocení našeho působení v projektu, bych chtěla za všechny naše spolupracovníky, také napsat „Díky“ za to, že jsme se mohli na realizaci systematického vzdělávání v našem kraji dlouhodobě podílet. Díky patří především i samotným účastníkům, za jejich trvající zájem, aktivitu a disciplínu.