Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

V klubu Mandl zestárli o 60 let

11. 3. 2010

Klienti nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Klub Mandl v Novém Městě nad Metují, mají jedinečnou možnost vyzkoušet si pocity seniorů nebo těhotných maminek. Vybavení klubu je od letošního března bohatší o simulátor stáří a těhotenství. Důsledky kouření v těhotenství demonstruje další pomocník, panenka „kouřící Sue“.

Klienti nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Klub Mandl v Novém Městě nad Metují, mají jedinečnou možnost vyzkoušet si pocity seniorů nebo těhotných maminek.

Vybavení klubu je od letošního března bohatší o simulátor stáří a těhotenství.

Důsledky kouření v těhotenství demonstruje další pomocník, panenka „kouřící Sue“.

Pomůcky obohacují způsoby práce v rámci skupinových programů, jejímž cílem je mimo jiné předcházení a snižování rizikového chování dětí a mládeže ve věku od 12 do 21 let.

Simulátor stáří a těhotenství je vhodný k otevírání témat, jako jsou vztahy vůči seniorům, plánované rodičovství a rizikové chování v těhotenství. V rámci práce s dívkami využijí pracovníci Klubu Mandl také model pro samovyšetření prsu, který bude prostředkem k diskusím

o tématech prevence zdravotních rizik.

Skupinové aktivity v nízkoprahových zařízeních představují důležitou součást práce. Nejen, že jsou zaměřeny preventivně, ale také pomáhají prolamovat ledy k individuální práci, kdy v rámci rozhovorů pomáhají pracovníci řešit problémy svých klientů. Sociální pracovníci Mandlu se snaží být s lidmi, tady a teď“ v jejich každodenních starostech a radostech, vytvářet pro ně bezpečný prostor

s osobním kontaktem a možností se dále ve svých schopnostech a zájmech rozvíjet.

Ti, kdo do Klubu Mandl nechodí, si budou moci nové pomůcky vyzkoušet na propagačních akcích, které Klub Mandl v letošním roce chystá pro veřejnost v Novém Městě nad Metují.

V den květnových narozenin se otevřou prostory Klubu Mandl pro veřejnost.

V červnu se Klub Mandl představí v zahradě novoměstské sokolovny na festivalu Street art.

Žáci středních a základních škol se pak s klubem seznámí na zářijových besedách pro školy.

Termíny těchto akcí budou s předstihem zveřejněny.

Klub Mandl je v letech 2009 – 2012 financování z prostředků Evropské unie – Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost, díky projektu Královéhradeckého kraje Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji.

autor: Jiří Zeman, Klub Mandl Nové Město nad Metují; e-mail: zeman@novemestonm.cz