Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Terénní práce v lokalitě ohrožené sociálním vyloučením v roce 2008

9. 7. 2009

Město Rychnov nad Kněžnou požádalo pro rok 2008 o dotaci z rozpočtu Královéhradeckého kraje na odstraňování sociálního vyloučení a jeho prevenci v sociálně vyloučené romské lokalitě.

Město Rychnov nad Kněžnou požádalo pro rok 2008 o dotaci z rozpočtu Královéhradeckého kraje na odstraňování sociálního vyloučení a jeho prevenci v sociálně vyloučené romské lokalitě.

Pelclovo nábřeží, Rychnov nad Kněžnou, květen 2009

Konkrétně se jedná o lokalitu na Pelcově nábřeží, kde se nacházejí dva bytové domy v majetku Města Rychnova nad Kněžnou, ve kterých bydlí cca 100 obyvatel. Z toho 42 dětí a mládeže do 18 let, z nichž je 28 mladších deseti let.

Cílem projektu bylo přijetí „terénního pracovníka“ na částečný úvazek – obyvatele lokality, a jeho zapojení do preventivních aktivit. Pořízení a instalace laviček na dvůr mezi budovami, dalším cílem pak vybudování prolézaček, houpaček a skluzavky pro pohybové aktivity a rozvoj motoriky dětí. Pořízení vybavení na sportování dětí a mládeže – míče, sportovní pomůcky a to jak pro využití na hřištích v okolí, tak ve volnočasovém Centru 5KA, provozovaném o.s. Od 5k10. V tomto centru se uskutečnily i pravidelné návštěvy dětí za účasti jejich rodičů, dobrovolníka i terénního pracovníka, byla využita nabídka volnočasových, kulturních, vzdělávacích a sportovních aktivit, a to s přirozeným předáváním pozitivních životních hodnot. Jedním z cílů o.s. Od 5k10 je vyhledávat, oslovovat a kontaktovat děti a mládež v nepříznivé sociální situaci. Podporovat je při zvládání obtížných životních situací, pomoci se začleňováním do společnosti, pomoci s pochopením důležitosti základních norem a dovedností, což všechno jsou činnosti, které jsou pro děti a mládež z lokality zapotřebí.

Úspěšným cílem projektu bylo i zpevnění ploch pod kontejnery na tříděný odpad – úprava, po které místní obyvatelé volali v zájmu udržování pořádku v lokalitě.

Královéhradecký kraj projekt podpořil a všechny výše uvedené cíle se podařilo splnit i díky působení terénního pracovníka v lokalitě. V roce 2008 se podařilo mj. i snížit zadluženost obyvatel vůči Městu Rychnov nad Kněžnou o více než 100 000 korun.

Mgr. Šárka Kopecká,

romská poradkyně, Městský úřad Rychnov n.Kn., odbor soc. věcí

Vyšlo v U nás v kraji, červen 2009