Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

SOCIOTERAPIE POMÁHÁ PŘEKONAT DUŠEVNÍ NEMOC

18. 9. 2014

Péče o duševní zdraví pomáhá formou sociální práce lidem s vážnou duševní nemocí zvládat úkoly běžného života a najít smysluplné uplatnění. Služby za rok využije kolem pěti stovek lidí. Pomoc probíhá ambulantním a terénním způsobem a převážně formou individuální práce s klienty. Vedle toho ale organizace pořádá i skupinové aktivity, například socioterapeutickou skupinu v pobočce v Hradci Králové. Za poslední dva roky se v Hradci uskutečnilo na šedesát setkání socioterapeutické skupiny. Dlouhodobou podporu využilo čtrnáct lidí, kteří se ve svém životě potkali s projevy psychózy.

Jak vlastně socioterapie funguje, vysvětluje jedna ze dvou lektorek skupiny, vedoucí hradecké pobočky Péče o duševní zdraví, Mgr. Petra Špryňarová: „Členové skupiny si díky socioterapii osvojují sociální dovednosti a strategie mezilidského chování. Cílem je více samostatně řídit svůj život a začlenění do společnosti. Členové skupiny získávají pozitivní zkušenost v mezilidském kontaktu a naučí se podívat na věci z hlediska ostatních. Rozvíjejí schopnost druhým naslouchat a sami vyjadřovat své názory, postoje a požadavky. Zvyšují svou jistotu a sebedůvěru v komunikaci s lidmi.“

A jak hodnotí přínos své účasti ve skupině sami účastníci? Michal získává na skupině hlavně inspiraci: „Někdy mě zahltí problémy, které neumím vyřešit. Bavíme se o nich a hledáme možnosti, jak si s nimi poradit. Ostatní mě podpořili, když mi jeden známý dlužil peníze. Teď už je mám zpátky.“ Pro Jakuba je skupina „…něco jako „třetí oko“ na čele. Mohu sdílet své starosti. Snáz tak najdu odpovědi na otázky, které v sobě mám. Získal jsem přesvědčení, že je důležité se v životě nebát!“. Pro Marii je nejdůležitější bezpečné prostředí: „Nikde jinde se tak necítím. Na začátku jsem nebyla ani schopná před lidmi mluvit. Nyní si uvědomuji, že je příjemné být s lidmi. Našla jsem tu dobrou kamarádku, se kterou se scházím i mimo skupinu.“ A Kryštof zase nejvíc oceňuje možnost mluvit s lidmi s podobnou zkušeností: „Můžu se s pochopením svěřit s věcmi, které se týkají nemoci. Radil jsem se, jak odmítnout vlezlé lidi. Mám totiž takového souseda. Mluvím zde o tom, co mi dělá těžkou hlavu.“

Popsané aktivity jsou součástí Individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji II. Projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

Péče o duševní zdraví

Nezisková organizace s 18ti letou tradicí v pomoci lidem s duševním onemocněním a jejich rodinám. Poskytuje sociální služby na Pardubicku, Královéhradecku, Chrudimsku, Jičínsku, Rychnovsku a Orlickoústecku. Organizuje akreditované vzdělávací kurzy nejen pro pracovníky v pomáhajících profesích. Pořádá osvětové a kulturní akce na podporu společenského povědomí o životě lidí s duševním onemocněním. Samostatná organizační jednotka Výměník podporuje lidi se zdravotním handicapem v návratu na běžný trh práce a nabízí pracovní uplatnění v chráněné kavárně, dílně a obchodu.

Více na http://www.pdz.cz/ nebo https://www.facebook.com/Pece.o.dusevni.zdravi

KONTAKT: LEONA HOVORKOVÁ/ 773 915 753/ leona.hovorkova@pdz.cz  

ODBORNÝ: MUDr. PETR HEJZLAR/ 777 915 740/ petr.hejzlar@pdz.cz