Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Projekt podpory poskytovatelů sociálních služeb v Královéhradeckém kraji je úspěšně završen

9. 7. 2010

Dne 30. 6. 2010 proběhla poslední odborná konzultace v zařízení sociálních služeb. Již od května minulého roku, tedy více jak rok probíhá konzultační podpora v zařízeních, která poskytují sociální služby v Královéhradeckém kraji. Jedná se například o domovy pro seniory, pečovatelské služby, azylové domy, denní stacionáře, domovy pro osoby se zdravotním postižením, služby pro děti a mládež i pro osoby bez přístřeší nebo pro osoby, které se potýkají se závislostí. Díky podpoře financované z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost bylo během období realizace zakázky poskytnuto 200 odborných konzultací těmto zařízením. Proč se to všechno děje?

Dne 30. 6. 2010 proběhla poslední odborná konzultace v zařízení sociálních služeb. Již od května minulého roku, tedy více jak rok probíhá konzultační podpora v zařízeních, která poskytují sociální služby v Královéhradeckém kraji. Jedná se například o domovy pro seniory, pečovatelské služby, azylové domy, denní stacionáře, domovy pro osoby se zdravotním postižením, služby pro děti a mládež i pro osoby bez přístřeší nebo pro osoby, které se potýkají se závislostí. Díky podpoře financované z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost bylo během období realizace zakázky poskytnuto 200 odborných konzultací těmto zařízením.

Proč se to všechno děje?

Královéhradecký kraj, jako zadavatel této zakázky chce pro své občany kvalitní sociální služby. Každý, kdo se dostane v životě do situace, kdy mu nebudou stačit vlastní síly, do situace, kdy nebude nablízku rodina nebo přátelé, do situace, která bude vyžadovat pomoc a podporu sociální služby, má mít možnost využít kvalitních, odborných a bezpečných služeb a právě konzultace s odborníkem pomáhají a podporují v těchto službách další zlepšování kvality pro klienta.

Posuďte sami:

Každá ze služeb v Královéhradeckém kraji měla, díky realizaci této zakázky, možnost využít dvou bezplatných jednodenních návštěv některého z 21 odborníků a konzultovat s ním problematická témata, dle svého výběru. Jednalo se například o témata: jak nastavit nabídku služeb, jak zvládnout obtížné situace při práci s klienty, jak služby dobře naplánovat, jak se presentovat veřejnosti a jak spolupracovat s ostatními službami, jak tvořit rozpočty a řídit dokumentaci služby apod.

Konzultace se účastnili pracovníci, podle výběru samotných zařízení, odehrávali se také přímo v jednotlivých zařízeních a tak odpadlo složité cestování a konzultant přijel přímo za nimi.

A jak taková konzultace vypadala? No pracovníci si připravili dotazy a konzultant s nimi diskutoval, vysvětloval, podporoval je tak, aby jim navrhovaná řešení v praxi co nejlépe fungovala a nakonec vše zapsal do Závěrečné zprávy z konzultace, aby se k tomu mohli pracovníci ještě vrátit a znovu si některé pasáže z diskuze přečíst.

Tuto zakázku zajišťovalo pro Královéhradecký kraj Občanské sdružení JOB z Týniště nad Orlicí, které se již více jak 10 let zabývá vzdělávací, supervizní a konzultační podporou poskytovatelů sociálních služeb nejen v Královéhradeckém kraji, ale v celé ČR. Znamenalo to vše zorganizovat, projednat, zařídit a udržovat harmonogram 200 konzultací neustále v reálném a aktuálním stavu a zkuste komunikovat cca se 70 organizacemi a 21 konzultanty. Samozřejmě, že také zadavatel (Královéhradecký kraj) dostával pravidelné monitorovací zprávy o průběhu dílčích etap této podpory. Povedlo se. Právě 30. 6. proběhla jubilejní 200 konzultace.

Co bude dál?

V současné době probíhá analýza závěrečných zpráv z 200 konzultací, jejichž výstupy budou využity Královéhradeckým krajem při přípravě další individualizované podpory zařízení sociálních služeb. Ale již dnes můžeme říci, že z dotazníků spokojenosti, které přicházely jako zpětná vazba ze zařízení, vždy po skončení konzultace, lze vyčíst 100% spokojenost jak s odborností konzultantů, tak s organizačním zajištěním celé zakázky.

Tak ať se v sociálních službách dále daří a ať jejich kvalita stoupá, i díky podpoře takovýchto projektů, protože člověk nikdy neví, kdy je budeme potřebovat…

Autor: Josef Veselka, telefon: 494 321 696, e-mail: srk@jobos.cz; www.jobos.cz