Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Ochutnejte tajemství tmy a dobré kávy

7. 6. 2010

21. až 23. června 2010 pořádá Tyfloservis, o.p.s. Hradec Králové v kavárně Kafekára vozovna kafé TEMNOU KAVÁRNU. Cílem projektu je názorně přiblížit široké veřejnosti podmínky, v nichž nevidomí lidé žijí. Laická veřejnost tak může alespoň na okamžik okusit, jaký může být život beze zraku, příjemně posedět v tajemném prostředí tmy a ochutnat dobrou kávu. Obecným cílem projektu je podpora integrace nevidomých a slabozrakých lidí do společnosti. POZVÁNKA ZDE

21. až 23. června 2010 pořádá Tyfloservis, o.p.s. Hradec Králové v kavárně Kafekára vozovna kafé TEMNOU KAVÁRNU. Cílem projektu je názorně přiblížit široké veřejnosti podmínky, v nichž nevidomí lidé žijí. Laická veřejnost tak může alespoň na okamžik okusit, jaký může být život beze zraku, příjemně posedět v tajemném prostředí tmy a ochutnat dobrou kávu. Obecným cílem projektu je podpora integrace nevidomých a slabozrakých lidí do společnosti.

POZVÁNKA ZDE

„Návštěva temné kavárny nabízí vidícím lidem nevšední zážitek, kdy se ocitají v úplné tmě, aniž by měli na očích klapky či tmavé brýle, které si mohou při prvním zaváhání či nejistotě sundat. Zjistí, že v dané situaci je všechno trochu jinak, než byli doposud zvyklý. Pro návštěvníky je to obvykle zážitek na celý život“, uvádí PhDr. Josef Cerha, ředitel Tyfloservisu, o.p.s.

Od pondělí do středy je kavárna otevřena vždy od 10:00 do 18:00 hod. a obsluhovat v ní budou sami těžce zrakově postižení lidé. Ti mohou návštěvníkům zprostředkovat další informace o životě se zrakovým postižením.

Akce je součástí festivalu Divadlo evropských regionů, který v těchto dnech pořádá Klicperovo divadlo o.p.s., které tuto akci podpořilo. Část výtěžku bude využita na podporu sociální rehabilitace nevidomých a slabozrakých lidí.

Projekt zajišťuje středisko Tyfloservisu, o.p.s. Hradec Králové, které poskytuje terénní a ambulantní služby sociální rehabilitace nevidomým a slabozrakým lidem starším patnácti let na území Královehradeckého kraje. Mezi služby střediska patří: výcvik ve speciálních dovednostech jako je například prostorová orientace a chůze s bílou holí, čtení a psaní Braillova bodového písma, psaní vlastnoručního podpisu a na klávesnici počítače apod., dále pak odzkoušení a výběr vhodných kompenzačních a rehabilitačních pomůcek a proškolení v jejich obsluze, základní sociálně právní poradenství a zprostředkování kontaktu na další služby apod. Provoz střediska je spolufinancován z prostředků Evropského sociálního fondu v ČR a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

Kontakt:

Mgr. Daniela Morávková

Tyfloservis, o.p.s.

M. Horákové 549, 500 06 Hradec Králové,

tel.: 495 273 636, 608 572 341

e-mail: h.kralove@tyfloservis.cz., www.tyfloservis.cz