Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

o.s. Romodrom o spolupráci s terénním pracovníkem

19. 4. 2010

V čem, jakým způsobem a o spokojenosti se službami o. s. Romodrom, si povídal terénní sociální pracovník Aleš Fuchs s paní Eštočákovou z Hradce Králové.

V čem, jakým způsobem a o spokojenosti se službami o. s. Romodrom, si povídal terénní sociální pracovník Aleš Fuchs s paní Eštočákovou z Hradce Králové.

Mohla byste čtenářům popsat váš problém, s kterým jste se na o. s. Romodrom obrátila?

Můj problém byly dluhy a hrozící exekuce. Dluhů mám víc a nevěděla jsem, jak situaci zvládnout. Chtěla jsem splátky nějak rozložit a snížit tak, abych vyšla. Aleš Fuchs mi poradil, na koho se obrátit a jak postupovat. Společně jsme věřitele kontaktovali a vytvořili splátkový kalendář. Splátkový kalendář jsme sestavili tak, aby výše splátek pro mě byla únosná. Věřitelé se splátkovým kalendářem souhlasili.

Jak vám spolupráce s o. s. Romodrom vyhovuje?

Se spoluprací jsem velice spokojena. Hlavně v rozdílu přístupu mezi vámi a úředníky. Často se mi stává, že mě úředník odmítne, nebo mi věci nevysvětlí tak, abych jim rozuměla. Váš přístup je v tomto jiný. Podrobně mi všechno vysvětlíte, poradíte s formuláři, jak kde co napsat. S tímto způsobem práce jsem mnohem více spokojená. Často se setkávám s tím, že někde dostanu papír, ať si ho doma vyplním, ale nikdo mi neporadí s tím, jak to udělat.

Splňuje naše spolupráce vaše očekávání?

Určitě ano, když vám zavolám, hned se ozvete a věc řešíte. Nemusím čekat týdny nebo měsíce.

Jsem moc ráda, že něco jako Romodrom tady v Hradci Králové existuje, že to tady pro ty Romy udělali.

Víte, někteří Romové jsou vzdělaní, někteří ne. Někteří jsou na tom líp, někteří hůř a těm můžete pomoct.

Někdy si myslím, že věc řeším správně, stejně ale pro jistotu zavolám vám, abychom se na věc podívali společně a vy to zkontroloval, …jistota je jistota. Něco jako Romodrom tady mělo být už dávno pro ty Romy.

Doporučila byste tyto služby svým známým?

Určitě bych je doporučila. Je to skvělá věc, co se týče dluhů, pomoci s formuláři a doporučení na další lidi, kteří mi mohou pomoci. Jinde na mě koukají, co po nich vlastně chci. Někdy si připadám, jako bych byla za blbce.

Vyhovuje vám, že vás do vaší pomoci takto aktivně zapojujeme?

Ano. Už vím, co a jak do budoucna, vím, na koho se obrátit.

Děkujeme vám a těšíme se na další spolupráci.

Zajištění terénní práce na území Královéhradecka je podpořeno z krajského individuálního projektu Podpora sociální integrace obyvatel vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji, který bude realizován do prosince 2010.

V případě zájmu o více informací, prosím, kontaktujte:

Mgr. Čestmír Horký

Krajský koordinátor terénní sociální práce Královéhradeckého kraje

Tel.: 731 289 390

Email: horky@romodrom.cz

O. s. Romodrom

Ak. Heyrovského 1178/4, 500 03 HRADEC KRÁLOVÉ

www.romodrom.cz