Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

O. s. Romodrom prezentovalo dobrou praxi terénní práce

11. 4. 2011

Občanské sdružení Romodrom prezentovalo na úvodní konferenci dobrou praxi terénní práce v Královéhradeckém kraji. Dne 31.3.2011 proběhla na Krajském úřadě Královéhradeckého kraje úvodní konference k projektu podpora sociální integrace obyvatel sociálně vyloučených lokalit. Konference byla určena především pro zástupce měst a obcí. Zástupci o. s. Romodrom popsali svou činnost v Královéhradeckém kraji, seznámili účastníky s výsledky činnosti sdružení v minulém roce a představili rozšíření poskytování služeb v roce letošním.

Občanské sdružení Romodrom prezentovalo na úvodní konferenci dobrou praxi terénní práce v Královéhradeckém kraji.

Dne 31.3.2011 proběhla na Krajském úřadě Královéhradeckého kraje úvodní konference k projektu podpora sociální integrace obyvatel sociálně vyloučených lokalit. Konference byla určena především pro zástupce měst a obcí. Zástupci o. s. Romodrom popsali svou činnost v Královéhradeckém kraji, seznámili účastníky s výsledky činnosti sdružení v minulém roce a představili rozšíření poskytování služeb v roce letošním.

Terénní pracovníci o. s. Romdrom působí v Královéhradeckém kraji od poloviny roku 2009 a realizují již druhý individuální projekt. Z původního projektu, který se realizoval ve třech městech, v letošním roce rozšířili svou činnost do dalších čtyř měst – Kostelec nad Orlicí, Úpice, Vysoké Veselí a Údrnice. V Rychnově nad Kněžnou došlo k navýšení kapacity o jednoho terénního pracovníka.

Hlavní význam přítomnosti terénního pracovníka v obci:

• Udržení „sociálního“ klidu v obci: obyvatelé sociálně vyloučených lokalit a ostatní subjekty vědí o terénních pracovnících a ví, kdy a s čím se na ně mohou obrátit. Obyvatelé SVL mohou konzultovat svou tíživou situaci s terénním pracovníkem. Ten v případě potřeby může zahájit okamžité zapojení ostatních důležitých institucí, které napomůžou vyřešení dané situace,

• TSP pracuje s celou sociálně vyloučenou lokalitou jako komunitou, funguje jako mediátor mezi komunitou a městskou vůlí, ale je nestrannou osobou vždy s přihlédnutím zájmů této komunity,

• sdílení zkušeností s ostatními zainteresovanými subjekty,

• individuální a z hlediska sociální práce profesionální přístup k uživateli.

Výhody terénního pracovníka:

• neformální přístup (důvěra),

• znalost lokality,

• znalost situace z „první ruky“- terénní pracovníci jsou v „první linii“.

Počet poskytnutých služeb a podpořených uživatelů služby v minulém projektu můžete vidět v tabulce níže. Dále uvádíme přehled zakázek uživatelů a jejich procentuální vyjádření.

Statistika 2009-2010

Sledovaný ukazatel

uživatelé

muži

ženy

služby

služby muži

služby ženy

zakázky

počet

906

322

584

12 985

4 583

8 402

140

 

Statistika oblastí zakázek

Oblast

Absolutní počet

Počet vyjádřený v %

Dluhy

30

22 %

Vzdělání, škola

22

16 %

Bydlení

25

18 %

Vyřízení dávek

25

18 %

Mediace

2

1 %

Zaměstnání

11

8 %

Prosazování práv klientů

7

5 %

Zdravotní stav

3

2 %

Volnočasové aktivity

9

6 %

Vyřízení osobních dokladů

1

0,7 %

Monitoring lokality

9

6 %

Celkem

140

100 %

 

Zajištění terénní práce na území Královéhradecka je podpořeno z krajského individuálního projektu Podpora sociální integrace obyvatel vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji II.

V případě zájmu o více informací, prosím, kontaktujte:

Mgr. Čestmír Horký

Krajský koordinátor terénní sociální práce Královéhradeckého kraje

Tel.: 731 289 390

Email: horky@romodrom.cz

O. s. Romodrom

Ak. Heyrovského 1178/4, 500 03 HRADEC KRÁLOVÉ

www.romodrom.cz