Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Nový Bydžov provedl průzkum v romské komunitě

10. 3. 2010

Město Nový Bydžov v rámci spolupráce s Královéhradeckým krajem provedlo průzkum v 80 romských rodinách. Město Nový Bydžov provedlo v rámci projektu Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji další z řady průzkumů. Šetření bylo provedeno v 92% romských rodinách, kterých je v Novém Bydžově 87. Zjištěno tak bylo přímo v domácnostech, že Romů je v Novém Bydžově 377, to znamená 5% občanů žijící v Novém Bydžově. Počet Romů narostl za pět let o 18%. Nárůst je způsoben zejména nastěhováním nových romských rodin do nemovitostí soukromých majitelů, v nich bydlí tři čtvrtiny Romů. Nehlášených k pobytu v Bydžově je čtvrtina z celkového počtu Romů.

Město Nový Bydžov v rámci spolupráce s Královéhradeckým krajem provedlo průzkum v 80 romských rodinách.

Město Nový Bydžov provedlo v rámci projektu Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji další z řady průzkumů. Šetření bylo provedeno v 92% romských rodinách, kterých je v Novém Bydžově 87. Zjištěno tak bylo přímo v domácnostech, že Romů je v Novém Bydžově 377, to znamená 5% občanů žijící v Novém Bydžově. Počet Romů narostl za pět let o 18%. Nárůst je způsoben zejména nastěhováním nových romských rodin do nemovitostí soukromých majitelů, v nich bydlí tři čtvrtiny Romů. Nehlášených k pobytu v Bydžově je čtvrtina z celkového počtu Romů.

Pro zdejší romskou komunitu je charakteristický vyšší počet dětí a minimální počet osob starších 60 let, komunita má tak zcela jiné potřeby ve vztahu k sociálním službám, než má většinové obyvatelstvo.

Romové subjektivně vnímají potřebu poradenství více než většinová populace, z 90%. Nejvíce je žádáno poradenství v dluhové problematice, hledání práce, v problémech s dětmi a mládeží, v jednání s úřady,

v oblasti kariéry a bydlení. Druhy poradenství více typické pro většinovou populaci jsou na pozadí potřeb místní romské komunity.

Z klasických sociálních služeb preferují Romové terénní programy, nízkoprahové centrum pro děti a mládež, azylové domy, krizovou pomoc a aktivizační služby pro rodiny s dětmi. Sociální služby preferované většinovou společností jsou preferovány okrajově.

Pouze 28% romských žen v plodném věku používá některou z forem antikoncepce, přesto se trend plánování početí v posledních pěti letech výrazně promítá i do místní romské komunity, neboť v roce 2005 používalo antikoncepci pouze 11 žen, současné používání antikoncepce je tedy téměř třikrát vyšší. Nejvíce preferovaným druhem antikoncepce je nitroděložní tělísko, následují pilulky.

Míra nezaměstnanosti novobydžovských Romů zůstala stejná jako před pěti lety, tj. 67%. 30% nezaměstnaných Romů není v evidenci úřadu práce, zejména pro sankční vyřazení, jehož důvodem je neplnění zákonných povinností.

Většinu zaměstnaných na veřejně prospěšné práce tvoří Romové ve všech zkoumaných letech. Romů zaměstnaných na smlouvu delší jak tři měsíce je v posledních čtyřech letech většina.

Z evidence agendy pomoci v hmotné nouzi vyplývá, že z celkového počtu rodin na dávkách pomoci v hmotné nouzi v lednu 2010 je 35 % rodin romských, 89% romských domácností je zadluženo, z nich je pouze 40% schopno pravidelně splácet. Nejvíce dluží Romové v rychlých půjčkách a v bankách. Tato situace je způsobena současnou vysokou nezaměstnaností romských rodin a trendem charakteristickým pro romské komunity - řešit finanční problémy aktuálně bez promyšlení dopadů v budoucnosti.

V místní romské komunitě se v průběhu pěti let výrazně zvýšil počet osob s maturitou (z 0,3% na 2,1%) a vyučených (ze 7,2% na 9,3%). Toto je velmi pozitivní ukazatel a výsledek práce místního školství. V lednu 2010 je 11 mladých Romů na učilišti nebo střední škole. Vysokou školu nemá žádný Rom, stejně jako před pěti lety.

Podíl přestupků u dětí a mladistvých je mnohonásobně větší než je jejich reálný podíl v obyvatelstvu, v roce 2008 zavinily romské děti a mládež 43% všech přestupků, 42% činů jinak trestných.

Dohledy nad výchovou v roce 2009 byly z 39% případů u romských dětí a mládeže (v roce 2005 to bylo 20%), 32% řešených výchovných problémů bylo v romských rodinách. V náhradní rodinné výchově jsou v 17% případů romské děti.

Z evidence osob ve výkonu trestu odnětí svobody a ve vazbě vyplývá, že z celkového počtu těchto osob je více jak třetina Romů, trend má meziročně stoupající tendenci.

Obyvatelstvo Nového Bydžova vnímá Romy ve městě jak závažný problém, jehož řešení je prioritou. Integračními opatřeními se intenzivně zabývá vedení města posledních 5 let, aktuálně je nově otevřeno nízkoprahové centrum pro děti a mládež, funguje terénní sociální práce, pedagogická asistence, veřejně prospěšné práce.

Sami Romové potřebují pomoc zejména v otázkách zajištění práce a solidního bydlení, osvětu v dluhové problematice, antikoncepci a povinnostem k úřadu práce.

Autorka: Daniela Lusková, Město Nový Bydžov, e-mail: luskova@novybydzov.cz, tel: 495 703 931