Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Archa

17. 7. 2009

Zřizovatelem nízkoprahového klubu Archa je občanské sdružení DOKOŘÁN, které v Náchodě působí od r. 1995. Kromě Archy zřizuje také Alternativní klub pro mládež Poklop.

Zřizovatelem nízkoprahového klubu Archa je občanské sdružení DOKOŘÁN, které v Náchodě působí od r. 1995. Kromě Archy zřizuje také Alternativní klub pro mládež Poklop.

dscn0870

NZDM Archa je poskytovatelem služeb sociální prevence v souladu se Zákonem č. 108/2006 o sociálních službách, v Náchodě funguje od roku 2003, od r. 2007 na adrese Komenského 577.

Jeho posláním je nabízet dětem a mladým lidem ve věku 10-18 let bezpečné místo, kde mohou najít podporu a odbornou pomoc, ale také zábavu a prostor pro vlastní aktivity.

Cílovou skupinou jsou děti a mládež ve věku 10 až 18 let z Náchoda a blízkého okolí:

- které nevyužívají standardní nabídku volnočasových aktivit, vedou pasivní způsob života „na ulici“, u televize, u počítače, způsobený špatnou finanční situací rodiny

- jsou v obtížné životní situaci vlivem nefunkčního rodinného zázemí, které nepodporuje vzdělávání a smysluplné trávení volného času, mají problémy se špatným prospěchem nebo záškoláctvím a následně problémy s volbou střední školy či povolání

- jsou ohrožené sociálně patologickými jevy jako krádeže, zneužívání návykových látek a alkoholu, předčasně zahájený sexuální život, předčasné těhotenství, sexuálně přenosné choroby, nedokončené či nízké vzdělání

Nabídka služeb NZDM Archa zahrnuje volnočasové aktivity (lezecká stěna, výtvarné a hudební dílny, sportovní turnaje, taneční kroužky), sociální služby (poradenství, doučování, doprovod, práce s osobami blízkými aj.) a preventivní programy pro základní školy.

V letošním roce realizujeme v klubu Archa 2 projekty: Klub Otazník a Učení je hra!

Projekt „Klub Otazník“ je určen dětem a mládeži ze sociálně vyloučených lokalit města Náchoda, tedy z nepodnětného stereotypního prostředí. Tento projekt vychází z naší zkušenosti, že nejlepší způsob jak přitáhnout pozornost dětí a mládeže nejen z ulice, je nabídnout jim pestrý a zábavný program, na kterém se sami podílí, při kterém se dozví a naučí něco nového, objeví svoje silné stránky, naučí se komunikovat a spolupracovat s kamarády i s novými lidmi. Vše probíhá formou hry, soutěží nebo výletů a má preventivní charakter.

Projekt „Učení je hra!“ reaguje na potřeby romských dětí a mládeže z Náchoda. Hlavními aktivitami jsou doučování, podpora vlastních nápadů klientů a práce s osobami blízkými. Stěžejní činností je vzdělávání klientů buď přímou formou doučování nebo nepřímou pomocí vědomostních soutěží a her. Tento projekt byl podpořen z Programu na podporu integrace romské komunity MŠMT.

V příštím roce chceme rozšířit naši působnost i do dalších sociálně vyloučených lokalit Náchoda a sice formou terénní sociální práce.

S kým spolupracujeme:

Město Náchod, Pedagogicko-psychologická poradna v Náchodě, Sportovní klub Nové Město nad Metují, krajský metodik prevence, odbor sociálních věcí a zdravotnictví města Náchoda, SVP Kompas, výchovní poradci a preventisté základních škol Náchodska, Střední odborná škola sociální v Náchodě, Probační a mediační služba, Policie ČR, Milíčův dům Jaroměř, DDM Déčko Náchod.

Činnost nízkoprahového klubu Archa v r. 2009 finančně podpořili: Město Náchod, MPSV, MŠMT, Komise pro prevenci kriminality Města Náchoda a soukromí dárci. DĚKUJEME!

Více informací na www.dokoran.eu

Bc. Michaela Exnerová

vedoucí NZDM Archa

Vyšlo v U nás v kraji, červen 2009