Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Nejblíže k vyloučeným lokalitám mají terénní pracovníci

4. 5. 2010

Město Broumov v březnu dokončilo výsledky průzkumu sociálních potřeb obyvatelstva regionu Broumovska. V tuto chvíli jsou výsledky předmětem procesu schvalování a připomínkování. Účelem tohoto průzkumu je schopnost efektivně reagovat na potřeby samotných obyvatel. Aby se město zaměřilo na uspokojování jen těch potřeb, u kterých obyvatelé cítí potřebu je naplnit. Co je důležité – obyvatelé se sami vyjadřují k věcem, které se jich týkají. Na jeho vzniku se podíleli kromě zástupců města, také terénní pracovníci občanského sdružení Romodrom.

Město Broumov v březnu dokončilo výsledky průzkumu sociálních potřeb obyvatelstva regionu Broumovska. V tuto chvíli jsou výsledky předmětem procesu schvalování a připomínkování. Účelem tohoto průzkumu je schopnost efektivně reagovat na potřeby samotných obyvatel. Aby se město zaměřilo na uspokojování jen těch potřeb, u kterých obyvatelé cítí potřebu je naplnit. Co je důležité – obyvatelé se sami vyjadřují k věcem, které se jich týkají.

Na jeho vzniku se podíleli kromě zástupců města, také terénní pracovníci občanského sdružení Romodrom.

Když se v únoru na setkání pracovní skupiny řešilo, jakým způsobem proběhne v sociálně vyloučených lokalitách výzkum potřeb, bylo zřejmé, že nejvhodnější metodou bude dotazníkové šetření. Vzhledem k tomu, že vyloučené lokality mají svá specifika, bylo na programu jednání, kdo vyškolené tazatele lokalitami provede. Ze zkušenosti z jiným měst, kde se obdobné výzkumy provádí, víme, že občané těchto lokalit k sobě nevpustí nikoho neznámého.

Nejen proto, se pracovní skupina pro sociálně vyloučené občany jednohlasně rozhodla, aby tento úkol byl svěřen do rukou terénních pracovníků občanského sdružení Romodrom, kteří s obyvateli mají dlouhodobé zkušenosti a jsou s nimi v téměř každodenním kontaktu.

Terénní pracovníci Miroslav Jeremiáš a Agnesa Hornychová, tak využili svých zkušeností a tazatele z řad místního Gymnázia do lokalit zavedli a co bylo nejdůležitější, představili tazatele dotazovaným občanům. Samotní dotazovaní tak získali větší důvěru k tazatelům a výsledky, doufejme, nebyly ovlivněny studem, nedůvěrou a nezájmem.

Zajištění terénní práce na území Královéhradecka je podpořeno z krajského individuálního projektu Podpora sociální integrace obyvatel vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji, který bude realizován do ledna 2011.

V případě zájmu o více informací, prosím, kontaktujte:

Mgr. Čestmír Horký

Krajský koordinátor terénní sociální práce Královéhradeckého kraje

Tel.: 731 289 390

Email: horky@romodrom.cz

O. s. Romodrom

Ak. Heyrovského 1178/4, 500 03 HRADEC KRÁLOVÉ

www.romodrom.cz