Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

NADĚJE je také Centrum sociálních služeb v Broumově

31. 3. 2010

„Naděje umírá poslední“ je jistě rčení, které napadne každého při vyslovení slova „naděje“. A je to tak. I v největší bídě, zoufalství, strachu, zůstává v člověku světélko na konci tunelu, tedy naděje, že bude líp.

„Naděje umírá poslední“ je jistě rčení, které napadne každého při vyslovení slova „naděje“. A je to tak. I v největší bídě, zoufalství, strachu, zůstává v člověku světélko na konci tunelu, tedy naděje, že bude líp.

Strach, nejistota, bolest, osamění, to jsou velmi často věrní průvodci etapy života, ve které se člověku říká senior. Kdo to je? Bezzubý shrbený stařec? Zmatená stará paní s roztěkaným nejistým pohledem? Hůlčička, berle, křeslo, upoutání na lůžko, odkázání na cizí pomoc…? Jistě, i toto mohou být synonyma pro pojem senior. Přesto v této křehké tělesné schránce je ČLOVĚK, který také běhal, radoval se, miloval, s láskou vychovával děti, pracoval, většinou hodně a rád. Ano, byl úplně stejný, jako my, jako vy, byl mladý se vším, co k tomu patří, prožíval plodná léta středního věku a najednou ( kdepak se to vzalo? ) je slabý a nemohoucí. Je tady stáří. Po staletí, ba tisíciletí přirozený průběh života, přesto vždy nový.

Zejména dnes, v době, kdy je stále upřednostňován až uctíván kult mládí a síly, je příchod stáří nezřídka velkým překvapením. Překvapeno a velmi nejisté je pochopitelně okolí seniora, jeho nejbližší, ale překvapený a zaskočený je i člověk sám. Málokterá generace před námi se dožívala tak vysokého věku, málokdo před námi se dožil všech průvodních jevů, které s sebou vysoký věk přináší. Přiznejme si, že nejsme připraveni. Většinou neumíme, nevíme, jak nejlépe pečovat o své seniory, nejsme připraveni na své vlastní stáří.

Další známé rčení praví, že úroveň společnosti se pozná podle toho, jak se umí postarat o své slabé (tedy i staré) občany. Na tomto místě je potřeba říci, že občané Broumova mohou být téměř klidní, neboť město Broumov se stará.

NADĚJI na prožití důstojného stáří pro ty, kteří se z nejrůznějších důvodů nedokáží či nemohou o sebe ve vysokém věku postarat sami nebo s pomocí rodiny, představuje Centrum sociálních služeb Naděje Broumov. Tuto organizaci zřídilo město Broumov právě za účelem zajištění péče o staré občany a to formou pečovatelské služby a domova pro seniory.

Způsob poskytování a kvalita těchto (a nejen těchto) sociálních služeb se v posledních letech značně změnila. Domov pro seniory už dávno není penzionem pro důchodce, ale není ani obávaným odkládacím zařízením či čekárnou na smrt. Poskytovaná péče v zařízeních sociálních služeb se již tři roky řídí přísnými pravidly zákona o sociálních službách. Zavádění zákona do praxe bylo bolestivé, provázené mnohdy nepochopením, někdy neochotou, jindy nesmyslnými byrokratickými nařízeními. Přesto jsou jeho důsledky velmi přínosné a pozitivní pro obě strany, tedy pro poskytovatele sociální služby a především pro toho, komu je služba určena a poskytována. Uživatel služby se stává rovnocenným partnerem, vstupuje s poskytovatelem do smluvního vztahu a může průběh poskytování služby ovlivnit.

Jaký je „nový pohled na sociální služby“, co všechno konkrétně znamená v našem domově pro seniory a v pečovatelské službě dodržování podmínek zákona o sociálních službách, co si představit například za pojmem standardy kvality sociálních služeb nebo třeba inspekce kvality vám přinese připravovaná série článků v budoucích číslech Broumovského zpravodaje.

Na setkávání s vámi na stránkách časopisu se těší Ing. Milada Kubalíková, ředitelka Centra sociálních služeb Naděje Broumov.