Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Letní tábor "Kdo si hraje, nezlobí" – již potřetí

26. 9. 2011

Na konci prázdnin, v termínu 14. – 20. srpna 2011 se na táborové základně v Mělčanech u Dobrušky uskutečnil již třetí ročník letního tábora s názvem „Kdo si hraje, nezlobí“. Hlavním organizátorem tábora bylo město Jaroměř, které v úzké spolupráci s Pionýrskou skupinou Za Vodou Josefov, klubem Smajlík a terénními pracovníky města umožnilo 25 dětem smysluplně strávit týden v podhůří Orlických hor.

Na konci prázdnin, v termínu 14. – 20. srpna 2011 se na táborové základně v Mělčanech u Dobrušky uskutečnil již třetí ročník letního tábora s názvem „Kdo si hraje, nezlobí“. Hlavním organizátorem tábora bylo město Jaroměř, které v úzké spolupráci s Pionýrskou skupinou Za Vodou Josefov, klubem Smajlík a terénními pracovníky města umožnilo 25 dětem smysluplně strávit týden v podhůří Orlických hor.

Letní tábor „Kdo si hraje, nezlobí“ byl uskutečněn pro mladistvé a nezletilé ze sociálně znevýhodněných rodin Jaroměřska, kteří jsou v evidenci sociálně právní ochrany. Věkové složení účastníků tábora bylo v rozmezí od 6 do 17 let, táborový personál byl složen z členů pionýrské skupiny, zaměstnanců klubu Smajlík (zřizovatel Občanské sdružení SOUŽITÍ – JAROMĚŘ) a z terénní pracovnice města. Zaměstnanci klubu Smajlík a terénní pracovnice města přicházejí každodenně s těmito dětmi do styku a znají tak jejich anamnézu včetně jejich rodinného zázemí.

Program tábora byl v letošním roce více koncipován na týmovou spolupráci a poznání sebe samého. Děti se proměnily na světové cestovatele a spolu s táborovým personálem navštěvovaly a poznávaly různé části zeměkoule. Vzhledem ke znalostem a přístupu ke vzdělávání těchto dětí museli táboroví vedoucí zaměřit program více k zážitkovým aktivitám. Při každodenních workshopech (tvůrčích, pracovních setkáních) pak s dětmi hovořili o životních hodnotách, prováděli zpětnou vazbu jednotlivých aktivit, probírali jejich přání, dojmy a myšlenky. Každý účastník zde měl svůj čas na to, aby ostatním sdělil své pocity. Letos jsme navázali úzkou spolupráci s odborem sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ v Jaroměři, zejména s vedoucí odboru paní Mgr. Petrou Šilhánovou Hajpišlovou, která na táboře strávila celé odpoledne a zapojila se do hry s názvem „To je život“, která měla dětem vštípit ponaučení, že práce a vzdělání jim přinesou mnohem více životních příležitostí, nežli zahálka, alkohol, drogy a povalečství.

Stejně jako roky předešlé, i letos se na táboře vytvořila výborná parta dětí a vedoucích a již navázané přátelské vztahy z let minulých se ještě prohloubily. Co se týká dětských účastníků, jednalo se z 90 % o stejné účastníky, jako v předchozích letech. Těch několik málo „nováčků“ se velmi rychle začlenilo do kolektivu a bez problému se podřídilo táborovému režimu, díky čemu jsme se opětovně přesvědčili o tom, že i tyto děti přijmou a dokonce vyžadují vytvoření denního režimu. Díky stejnému složení účastníků jsme pozorovali i pokrok, který stálí účastníci našich táborů rok od roku dělají. Jedná se o změny ve stravovacích návycích, slovní zásobě, či týmové spolupráci a v souhrnu lze konstatovat, že pořádání letních táborů pro tuto cílovou skupinu má pozitivní vliv na jejich sociální a edukativní zanedbanost. K negativním poznatkům z letošního tábora lze snad jen poznamenat opětovný velký výskyt vší, a to u 95 % dívek.

Během celého tábora si děti formou her, dílen a seminářů vyzkoušely velké množství pohybových her. Konkrétně se jednalo o turnaje v přehazované, vybíjené, brännballu, rukodělné činnosti – smaltování, malování triček fixami na textil, korálkování, vypalování do dřeva, či pletení bužírek. Letošní změnou proti minulým ročníkům byl celodenní výlet, kdy jsme objednaným autobusem vyrazili do nedalekého Rychnova nad Kněžnou, ve kterém jsme navštívili krytý bazén s mnohými vodními atrakcemi (divoká řeka, tobogán, vířivka, plavecký bazén, pára, sauna), Muzeum hraček a celkově si prohlédli město a okolí. Výlet měl velký úspěch jak u dětí, tak i u táborového personálu.

Přestože se jednalo již o třetí ročník tábora, tak i letos některé vedoucí mrazilo v zádech, když poslouchali vyprávění dětí o své výchově, rodinném zázemí, škole, kamarádech. Všichni vedoucí se shodli na faktu, že jeden takový tábor má větší váhu než absolvované školení pro vedoucí dětských kolektivů týkající se sociální figurace či sociální integrace.

Při závěrečném shrnutí tábora, kdy se každý vedoucí loučil postupně se všemi dětmi, jsme se opět setkali ze strany dětí s jednoznačně pozitivním hodnocení tábora a příslibem toho, že budou během roku navštěvovat schůzky pořádané pionýrskou skupinou nebo klubem Smajlík.

Na úplný závěr nezbývá než poděkovat výbornému kolektivu vedoucích tábora a panu Ing. Oldřichu Jiráčkovi za zajištění pokračování projektu zaměřeného na integraci minorit, konkrétně znevýhodněných dětí a mládeže.

Projekt byl podpořen z Krajského programu prevence kriminality v roce 2011 a z rozpočtu města.

Za Pionýrskou skupinu Za Vodou

Ivana Vejvodová, vedoucí tábora