Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Kráska v nesnázích aneb pomoc v pravý čas

12. 11. 2009

Do Nízkoprahového klubu Exit v Jičíně přišla slečna, s prosbou o pomoc, protože dostala velmi nezvyklou výpověď z pracovního poměru.

Do Nízkoprahového klubu Exit v Jičíně přišla slečna, s prosbou o pomoc, protože dostala velmi nezvyklou výpověď z pracovního poměru.

Zkuste si představit, že pracujete ve firmě, kde jste spokojení a máte svou práci rádi. Tedy až do chvíle, než do chodu společnosti zasáhnou spory majitelek a udělají vám ze života peklo. Znenadání dostanete výpověd, protože jedna z majitelek firmy má dlouhodobě zamezen přístup do práce a nemůže tím pádem zajistit řádný chod firmy. Najednou se nedobrovolně a bez vlastního přičinění ocitnete v existenční nouzi. Nemáte na zaplacení nájmu, na základní stravu a na jiné různé platby. Proto se slečna obrátila na nízkoprahový klub Exit, který hned začal situaci řešit. Jeho pracovníci vyhledali akvokátku, která výpověď posoudila jako neplatnou, a to jak z hlediska udaného důvodu, tak z hlediska formálních náležitostí.

Nyní je celá věc ve fázi, kdy se slečna domáhá prostřednictvím advokátky ušlé mzdy. Touto cestou pomáhá Nízkoprahový klub Exit při řešení obtížných situací, do kterých se mohou mladí lidé dostat. Při této příležitosti děkujeme advokátce, paní JUDr. Jaroslavě Ježkové za nezištnou pomoc při řešení této situace.

Pracovníci Nízkoprahového klubu Exit nedávno také pomohli jedné nezletilé dívence, která se jim svěřila s tím, že jí sexuálně obtěžuje přítel její matky. Věc byla řešena ve spolupráci s Policií ČR a s pracovníky úseku sociálně právní ochrany dětí při Městském úřadě v Jičíně.

V Nízkoprahovém klubu Exit mohou děti a mladí lidé trávit svůj volný čas. K dispozici mají stolní fotbálky, internet, kulečník a další vybavení. Sociální pracovníci, kteří v klubu pracují, využívají vybavení klubu jako pomůcku pro navazování vztahů s dětmi a mladými lidmi. A právě vytvořený vztah důvěry mezi pracovníkem a návštěvníkem vede k tomu, že se děti a mladí lidé svěřují se svými starostmi.

Klub je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji. Projekt je financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Dále na jeho provoz přispívají také Městský úřad Jičín a soukromé firmy.

Autoři: pracovníci Nízkoprahového klubu Exit