Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Kraj podporuje organizace pracující s obyvateli ze sociálně vyloučených lokalit

2. 7. 2009

Královéhradecký kraj se aktivně věnuje integraci obyvatel sociálně vyloučených lokalit. Spolupracuje s nestátními neziskovými organizacemi, s obcemi s rozšířenou působností na svém území, se školami a školskými zařízeními.

Královéhradecký kraj se aktivně věnuje integraci obyvatel sociálně vyloučených lokalit. Spolupracuje s nestátními neziskovými organizacemi, s obcemi s rozšířenou působností na svém území, se školami a školskými zařízeními.

Rada Královéhradeckého kraje zřídila v roce 2005 Komisi specifické prevence, která se mimo jiné zabývá dotacemi pro organizace pracující s obyvateli vyloučených lokalit, příklady dobré praxe z regionu, aktuálními problémy výše jmenované cílové skupiny.

Královéhradecký kraj dlouhodobě a systematicky podporuje organizace, které pracují s cílovou skupinou obyvatel sociálně vyloučených lokalit.

Sociálně vyloučená lokalita je jedno či více obydlí, v nichž je velká kumulace domácností dlouhodobě nezaměstnaných osob závislých na dávkách státní sociální ochrany a dalších sociálních službách.

Podpora se uskutečňuje v několika rovinách – v metodických poradách pro poskytovatele sociálních služeb, v konzultacích k dotačním programům, ve finanční podpoře konkrétních projektů a služeb. V roce 2008 Královéhradecký kraj podpořil zmíněné organizace částkou 1 380 000 korun.

Další podpora organizací pracujících s uvedenou cílovou skupinou je realizována prostřednictvím kladného doporučení k projektovým žádostem jiných donátorů.

Organizace pracující s cílovou skupinou obyvatel sociálně vyloučených lokalit kraj zahrnul do Plánu sociálních služeb Královéhradeckého kraje.

Výše uvedené organizace, které jsou současně poskytovateli sociálních služeb, se aktivně zapojovaly do vybraných projektů Královéhradeckého kraje hrazených z ESF, zejména:

- Vytváření místního partnerství – benchmarking sociálních služeb v Královéhradeckém kraji;

- Vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v zavádění standardů kvality sociálních služeb k funkční a efektivní Síti sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.

V roce 2008 byl uskutečněn v Královéhradeckém kraji projekt „Dluhy trendem současnosti“ hrazený z prostředků MV ČR, pro pracovníky pracující s obyvateli vyloučených komunit a další zájemce z řad odborné veřejnosti. Cílem projektu bylo snížit rizika zadlužení obyvatel ohrožených sociálním vyloučením. Zvýšit odbornou úroveň poradenských pracovníků pomáhajících profesí a poskytnout jim základní informace a nástroje pro jednání s klientem ohrožených cílových skupin.

V Královéhradeckém kraji působí 18 asistentů pedagoga pro děti ze sociokulturně znevýhodněného prostření ve 13 školách. Funkce asistenta pedagoga je tedy systémově zařazeným „vyrovnávacím opatřením“, jehož cílem je poskytnout v případě potřeby dětem, žákům a studentům se sociálním znevýhodněním či pocházejících z odlišného sociálního a kulturního prostředí účinnou a efektivní pomoc zaměřenou na zvýšení jejich školní úspěšnosti v hlavním vzdělávacím proudu. Asistenti pedagoga žáky doprovází při školní docházce, v hodinách pomáhají žákům i pedagogům a svou činností minimalizují handicapy, se kterými děti ze sociálně vyloučených komunit přicházejí do základní školy.

V Královéhradeckém kraji funguje 6 přípravných tříd pro děti ze sociokulturně znevýhodněného prostředí. V letošním roce navštěvuje tyto třídy 67 dětí. Přípravné třídy mají za úkol připravit děti na vstup do školy a napomáhají bezproblémovému zapojení do školní docházky. Svou činností učitelé působí i na rodiče a pomáhají tak upřednostnění vzdělání v žebříčku hodnot.

Miroslav Uchytil, krajský radní zodpovědný za sociální oblast

Vyšlo v U nás v kraji, červen 2009