Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Kdybych mohl(a) v sociální oblasti změnit jednu věc…

14. 5. 2009

Kdybyste mohl(a) ovlivnit jen jednu věc v sociální oblasti, co by to bylo? 

Kdybyste mohl(a) ovlivnit jen jednu věc v sociální oblasti, co by to bylo? 

Návrhy na změnu v sociální oblasti (.pdf)

Výsledky ankety (doplněno 1. 7. 2009)

Níže naleznete programové prohlášení současné rady kraje (část týkající se sociálních věcí). Doplňte k němu své vlastní zadání.

Napište nám dokončenou větu: Kdybych mohl(a) v sociální oblasti Královéhradeckého kraje změnit pouze jednu věc, navrhl(a) bych…

Svá doporučení posílejte na email msverepa@kr-kralovehradecky.cz. Sběr podnětů končí 30. června 2009.

Všechny návrhy budou zaznamenány a nakonec společně zveřejněny. Předáme je také příslušným pracovním skupinám, které se podílí na tvorbě nového krajského plánu rozvoje sociálních služeb. (Více o tom níže).

Programové prohlášení Rady Královéhradeckého kraje 2008 – 2012 (výtah)

Oblast sociálních věcí a služeb a zaměstnanosti je velmi rozmanitá. Královéhradecký kraj se bude snažit aktivně vyrovnávat s nepříznivými životními situacemi jeho občanů, aktivně čelit sociálním hrozbám, které by mohly mít negativní dopad na kvalitu života všech jeho občanů. Systém sociálních věcí a služeb organizovaný Královéhradeckým krajem bude vycházet z úzké spolupráce s městy a obcemi kraje, bude pružný a adresný. Mezi základní oblasti podpory bude patřit:

pomoc člověku v jeho přirozeném prostředí- podpoříme setrvání člověka vyžadujícího pomoc jiné osoby v jeho přirozeném prostředí (v domácnosti);

- zajistíme každoroční růst dotační podpory terénních a ambulantních sociálních služeb; budeme podporovat další způsoby podpory člověka v jeho přirozeném prostředí

zlepšení podmínek poskytování sociálních služeb

- zvýšíme spoluúčast kraje při financování sociálních služeb v kraji; v přerozdělování dotačních prostředků pro sociální služby uplatníme shodná pravidla pro všechny typy poskytovatelů;

- podnikneme kroky k zavedení víceletého financování sociálních služeb;

- snížíme administrativní náročnost dotačního řízení v oblasti sociálních a navazujících služeb

spolupráce a zapojení veřejnosti

- budeme s obcemi a dalšími partnery v kraji spolupracovat na zabezpečení potřebných sociálních služeb a dalších způsobů pomoci a budeme podporovat účast veřejnosti, obcí a dalších partnerů v rozhodovacích procesech sociální oblasti;

- zvýšíme úlohu obcí v rozdělování dotačních prostředků pro sociální a navazující služby;

- budeme bránit centralizaci sociální správy a jejímu odtržení od občanů obcí

Napište nám dokončenou větu: Kdybych mohl(a) v sociální oblasti Královéhradeckého kraje změnit pouze jednu věc, navrhl(a) bych…

Svá doporučení posílejte na email msverepa@kr-kralovehradecky.cz. Sběr podnětů končí 30. června 2009.

Všechny dokončené věty budou zaznamenány a nakonec společně zveřejněny. Předáme je také příslušným pracovním skupinám, které se podílí na tvorbě nového krajského plánu rozvoje sociálních služeb. (Více o tom níže).

Tvorba nového krajského plánu

Dnes oficiálně zahajujeme, touto výzvou.

Na konci května začínají pracovat skupiny, jejichž účel je zachytit hlavní charakteristiky současného stavu sociální oblasti a doporučit vhodná řešení. Jednorázové skupiny se věnují jednotlivých typům sociálních služeb, dlouhodobé zpracovávají témata:

1. podpora pomoci seniorům v přirozeném prostředí;

2. podmínky poskytování sociálních služeb;

3. pečující osoby.

V pracovních skupinám působí zástupci poskytovatelů, cílových skupin, obcí a Královéhradeckého kraje. Výstupy pracovních skupin předkládáme veřejnosti ke konzultaci (on-line).

Na přelomu roku 2009-10 se uskuteční přímé dotazování formou skupinových setkání: ptát se budeme uživatelů služeb, poskytovatelů, veřejnosti.

První pololetí roku 2010 věnujeme volbě strategie pro rozvoj sociální oblasti. Konají se pracovní skupiny, veřejná setkání a další veřejné konzultace.

V září 2010 máme připravený Plán rozvoje sociálních služeb v Královéhradeckém kraji pro období 2011-15. Plán obsahuje:

- popis současného stavu (viz. výše pracovní skupiny)

- strategii rozvoje (prioritní oblasti a podmínky jejich zajištění)

- ekonomické vyhodnocení strategie

Plán se zaměřuje na sociální oblast ve smyslu sociálních služeb dle zákona, služeb navazujících a kooperujících a také osob pečujících o osobu blízkou. Všechny oblasti spolu souvisí, vzájemně se ovlivňují a nelze posuzovat jednu bez druhé.

Více informací o tvorbě nového krajského plánu rozvoje sociálních služeb poskytne Milan Šveřepa, telefon 495 817 594 nebo email msverepa@kr-kralovehradecky.cz.