Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Integrace obyvatel vyloučených lokalit v Novém Bydžově

14. 8. 2009

Nový Bydžov má romskou komunitu s procentuelním zastoupením v obecné populaci 4,48 %, nyní cca 350 osob, s progresivní demografickou tendencí.

Nový Bydžov má romskou komunitu s procentuelním zastoupením v obecné populaci 4,48 %, nyní cca 350 osob, s progresivní demografickou tendencí.

Intenzivní integrační opatření se ve městě realizují od roku 2004, ovšem i předtím se město snažilo o dílčí akce. V roce 2005 provedlo město rozsáhlý průzkum životní úrovně romské komunity v Novém Bydžově. Tehdy byla zjištěna například 67 % nezaměstnanost a další důležitá data, která později pomohla při nastavení integračních aktivit a získání dotací.

Za stěžejní opatření je považována terénní sociální práce, kterou ve městě vykonává vysoce kvalifikovaná sociální pracovnice. Na financování této práce se krom města podílí Rada vlády ČR. Práce je vykonávána v terénu, v domácnostech klientů, školách i veřejných prostorách, i v kanceláři pracovnice. Základní náplní je pomoc romské komunitě při obstarávání záležitostí se zaměstnáním, bydlením, dluhy a doučování romských dětí. Soustavná práce nese výsledky, které bohužel ohodnotí pouze pracovníci města, kteří „vidí pod pokličku problému“, veřejnost jakoukoli práci kolem Romů, jakoukoli investici a činnost vždy odsoudí.

Další soustavnou práci v integraci romské komunity odvádí Základní škola Palackého, kde většina žáků je romského původu. Na výuce a školních aktivitách se podílí pedagogičtí asistenti, kteří na malých dílčích projektech a v pracovních skupinách spolupracují také s městem.

Nový Bydžov Dalším pilířem podpory romské komunity jsou ve městě po léta organizované veřejně prospěšné práce. Každoročně tak město zaměstná 15 – 20 osob, dle podmínek úřadu práce. Pracují na údržbě veřejných prostranství města a městských hřbitovů. Práce jsou financovány z rozpočtu města a z dotace úřadu práce. Tato aktivita přináší užitek oběma stranám, veřejností je proto akceptována. Ze strany Romů je o práce značný zájem.

Pozitivní výsledky promítající se až do současné doby zaznamenala akce realizovaná v letech 2006 a 2007. Jednalo se o projekt financovaný městem a EU, jehož cílem byla rekvalifikace a získání pracovních návyků vybrané skupiny novobydžovských Romů. Na projektu s městem dále spolupracovalo pět firem z regionů, které byly ochotné na patnáct měsíců Romy zaměstnat a tím jim pomoci nabýt potřebné dovednosti. Po ukončení byla třetina Romů díky projektu zaměstnána, v současné době pracuje polovina ze zúčastněných. Projekt byl realizován nákladem 2 700 000 Kč.

Po letech se podařilo prosadit záměr zřízení nové sociální služby – nízkoprahového centra pro děti mládež, které sice není určeno jen romským dětem, ale předpokládáme, že právě ony budou tvořit hlavní část klientely. Právě nyní probíhají na náklady města úpravy prostor v budově města a od ledna 2010 bude službu provozovat místní organizace Duha o.p.s., z počátku z financí Evropského sociálního fondu (na základě zakázky Královéhradeckého kraje), poté z financí MPSV a města.

Provozu centra předchází volnočasová aktivita pod vedením terénní sociální pracovnice – výtvarný kroužek AIMAR, kterým jsme po dvě léta testovali zájem romských dětí o volnočasové aktivity.

V létě 2009 zahájíme organizaci veřejné služby dle zákona o hmotné nouzi. Jedná se o výkon prací ve prospěch města (podobně jako u veřejně prospěšných prací) s tím rozdílem, že na tyto práce mohou být zařazeni pouze ti občané, kteří pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi. Za výkon práce pro město nedostanou mzdu, ale bude jim zvýšena sociální dávka.

Další opatření budou opřena o nový velký průzkum v romských domácnostech, který bude proveden na podzim 2009, v souladu s průzkumem v celém Královéhradeckém kraji. Předpokládáme, že po roce 2010 se výdaje města na sociální integraci zvýší z důvodu spolufinancování nákladů na nízkoprahové centrum.

Ing. Daniela Lusková

vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví

vyšlo v U nás v kraji, červen 2009