Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Družstvo z Úpice uspělo na mistrovství republiky Romů v malé kopané

12. 8. 2011

Družstvo z Úpice si z mistrovství republiky Romů v malé kopané odvezlo za krásné 3. místo diplom a pohár.

Družstvo z Úpice si z mistrovství republiky Romů v malé kopané odvezlo za krásné 3. místo diplom a pohár.

diplomFotbalový oddíl Občanského sdružení Džas dureder dživipnaha (Jdem dál životem) pořádalo 9. července v Broumově XI. ročník mistrovství republiky Romů v malé kopané. Pravidelně se mistrovství účastnila například družstva z Broumova, Liberce, Pardubic, Ostravy, Šumperka a dalších měst. I letos na mistrovství do Broumova přijelo družstvo z Úpice ve složení: Marian Ignác, Martin Lacko, Rodolf Rybár, Alexandr Lacko Mamba, Michal Sabev, Jaroslav Kulhánek. Z utkání si družstvo přivezlo krásné třetí místo.

Terénní pracovnice o.s. Romodrom, Marcela Karolína Maixnerová, která v Úpici pracuje s Romy od února 2011, se zeptala kapitána družstva, Mariána Ignáce, na pár otázek.

Od kdy hrajete fotbal na celorepublikové úrovni?

„Fotbal jsme hráli vždycky, na soutěži v Rychnově nad Kněžnou jsme se umístili již v roce 2005, od roku 2006 se pravidelně zúčastňujeme mistrovství v Broumově, v roce 2010 nám byl za organizaci i hráčské dovednosti udělen titul ''Osobnost fotbalu''. Zúčastňujeme se turnajů v Hradci Králové, Broumově, Trutnově, Náchodě, Červeném Kostelci, Rychnově nad Kněžnou, Havlovicích a Úpici.“

Jaké máte v Úpici zázemí? Kde trénujete?

„Nemáme svoji klubovnu, a tak si poháry a diplomy vyvěšujeme na zdi v restauraci Ládi Bílého, který nás, pokud může, sponzoruje a pomáhá nám s organizací. Za to jsme rádi, protože bez jeho pomoci a bez pomoci mého otce bychom sotva tolik vítězství uskutečnili. Proto se také účastníme turnajů pod názvem restaurace pana Bílého – jsme družstvo FC Butik. Trénovat můžeme jen na hřišti na sídlišti.“

Co chcete ve fotbale dokázat? Máte nějaký svůj vysněný cíl?

„Jsem členem vznikajícího sdružení za sportovní aktivity menšin, mým snem je pořádat fotbalové turnaje tady v Úpici. Mým cílem je také zřídit posilovnu, a protože mám ještě kapelu, chtěl bych získat prostory také pro zkušebnu a propojit živou hudbu s tancem. V rámci takových aktivit by se mi líbilo zapojit i děti."

Celému družstvu přejeme hodně dalších sportovních i životních úspěchů, především splnění jejich fotbalových i hudebních snů.

Zajištění terénní práce na území Královéhradecka je podpořeno z krajského individuálního projektu Podpora sociální integrace obyvatel vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji II.

V případě zájmu o více informací nás prosím kontaktujte:

Mgr. Lenka Matoušková

zástupkyně krajského koordinátora terénní sociální práce Královéhradeckého kraje

Tel.: 739 630 225; email: lenkamatouskova@romodrom.cz

o. s. Romodrom

Ak. Heyrovského 1178/4, 500 03 Hradec Králové

www.romodrom.cz