Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Doteky techniky

26. 3. 2010

Dne 24. února 2010 uspořádalo královéhradecké TyfloCentrum akci pro uživatele služeb, nazvanou „Doteky techniky“. Sešlo se 23 uživatelů, kteří se chtěli dozvědět něco o současných technických novinkách pro zrakově postižené, případně si je „na vlastí kůži“ vyzkoušet.

Dne 24. února 2010 uspořádalo královéhradecké TyfloCentrum akci pro uživatele služeb, nazvanou „Doteky techniky“.

Sešlo se 23 uživatelů, kteří se chtěli dozvědět něco o současných technických novinkách pro

zrakově postižené, případně si je „na vlastí kůži“ vyzkoušet.

Přivítali jsme hosty ze zřizovatelské Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých, z oddělení Tyflokabinetu Praha. Jejich prezentace nás nejdříve seznámila s vybranými službami SONS, jako např. Navigační centrum, Knihovna digitálních dokumentů i se službami vlastního Tyflokabinetu. Zazněla spousta dotazů především k možnostem navigace zrakově postižených v terénu, k navigačním jednotkám a jejich provozu, ale i k činnostem Tyflokabinetu v doporučování náročných kompenzačních pomůcek.

V druhé části pracovník Tyflokabinetu, pan Marek Sikora předvedl názorně mobilní telefon pro seniory a slabozraké Aligátor a telefon s hlasovým výstupem i možností zvětšování Talks a Zooms. Doplnil prezentaci o ozvučený digitální diktafon Olympus. Zazněla řada dotazů na konkrétní možnosti předvedených pomůcek.

Pracovníci TyfloCentra dále přichystali prezentaci kompenzačních pomůcek zapůjčených firmou Spektra Praha. Předvedli tzv. rychlobod Jot –a – dot, sloužící pro rychlé poznámky v braillově písmu, přenosný zápisník s bezdrátovou klávesnicí a hmatovým výstupem Easy Link. Doplnili ukázku o ozvučený mobilní telefon od jiné firmy se systémem Mobile Speak. Pozvali pak zájemce k vyzkoušení některých přenosných kamerových lup, zapůjčených v putovní výstavě firmy Spektra.

Pak už nastalo všeobecné hemžení a zkoušení prezentovaných pomůcek vlastníma rukama, očima, případně ušima. Pracovníci Tyflokabinetu i TyfloCentra nestačili odpovídat na konkrétní dotazy a předvádět konkrétní funkce.

Vzhledem k zájmu zrakově postižených uživatelů o novinky v technické podpoře a kompenzačních pomůckách se těšíme, že tato akce rozhodně nebyla ojedinělou svého druhu.

Autorka: Mgr. Dagmar Balcarová, ředitelka