Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Diakonie ČCE – středisko Milíčův dům pomáhá dětem a mládeži

25. 8. 2009

Historie – Středisko bylo založeno v roce 1992, počátkem roku 1993 zakoupilo dům, který byl rekonstruován a dne 17. 11. 1996 slavnostně otevřen. Před rekonstrukcí domu a během ní byla práce postavena především na terénních aktivitách mezi mládeží, po rekonstrukci se těžiště práce přesunulo do Milíčova domu a aktivity se rozvinuly do nynější podoby.

Historie – Středisko bylo založeno v roce 1992, počátkem roku 1993 zakoupilo dům, který byl rekonstruován a dne 17. 11. 1996 slavnostně otevřen. Před rekonstrukcí domu a během ní byla práce postavena především na terénních aktivitách mezi mládeží, po rekonstrukci se těžiště práce přesunulo do Milíčova domu a aktivity se rozvinuly do nynější podoby.

Poslání a cíle – Naším posláním je usilovat o sociální začlenění a pozitivní změnu v životním způsobu dětí a mládeže v regionu Jaroměř, které se ocitly v nepříznivé sociální situaci, poskytovat jim podporu a odbornou pomoc, pomáhat řešit jejich problémy a předcházet tak jejich sociálnímu vyloučení.

Hlavním cílem je umožnit neorganizovaným dětem a mladým lidem z regionu Jaroměř aktivně a smysluplně trávit svůj volný čas a předcházet tak jejich sociálnímu vyloučení a sociálně patalogickým jevům.

Cílová skupina – Cílovou skupinu našeho zařízení tvoří děti a mladí lidé z Jaroměře a okolí ve věku 6 - 21 let, kteří se ocitly v nepříznivé sociální situaci nebo jsou jí ohroženy, kterým je nedostupná nebo kterým z jakéhokoliv důvodu nevyhovuje nabídka organizovaného trávení volného času a které nevyhledávají standardní formy institucionalizované pomoci a péče. Jsou to děti a mládež, v jejichž životě došlo k negativní události, která ovlivnila jejich život zejména v těchto oblastech: škola, rodina, vztahové problémy, konflikty se zákonem, zdraví, zaměstnání, bydlení.

Nízkoprahové kluby pro děti a mládež – Diakonie ČCE – středisko Milíčův dům je nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, které poskytuje sociální služby v souladu se zákonem č. 108/2006 Sb. o sociálních službách. Provozujeme dva nízkoprahové kluby pro děti a mládež. Jedná se o Klub malého Bobše, který je určen pro děti od 6 do 14 let a Centrum Alternativa pro mládež od 15 do 21 let. V rámci těchto klubů v současné době realizujeme projekt s názvem „Učíme se pro život“, jehož součástí je program pravidelného doučování romských dětí a počítačový kroužek pro mládež. Cíle tohoto projektu jsou naplňovány ve spolupráci s pedagogy místních základních škol a rodiči zapojených dětí.

Program primární prevence – Kromě poskytování nízkoprahových sociálních služeb se věnujeme také realizaci programu primární prevence. Spolupráce se základními školami trvá od roku 2004.

Nabízíme ucelený dlouhodobý program pro žáky 6. - 9. tříd. Dále poskytujeme pedagogům konzultace v oblasti sociálně patologických jevů, provádíme programy primární prevence na zakázku a vedeme vrstevnický Peer program.

Spolupracující instituce – Pro účely zvýšení efektivity naší práce spolupracujeme se základními a středními školami, Střediskem výchovné péče z Náchoda, O.s. Laxus, městskými terénními sociálními pracovnicemi, Probační a mediační službou, ostatními nízkoprahovými zařízeními pro děti a mládež Královéhradeckého kraje a v neposlední řadě také s Odborem sociálních věcí a zdravotnictví při městském úřadu v Jaroměři.

Diakonie ČCE – středisko Milíčův dům v Jaroměři pomáhá dětem a mladým lidem ve věku od 6 do 21 let. Za sedmnáct let fungování využily služeb Milíčova domu stovky dětí a mladých lidí nejen z Jaroměře. Jen v loňském roce sociální pracovníci střediska poskytli celkem 6153 služeb 147 uživatelům.

Kromě sociálních nízkoprahových služeb se Milíčův dům zabývá realizací programu primární prevence na základních školách. V rámci primární prevence vede také Peer program, do kterého jsou zapojeni studenti místních středních škol. Milíčův dům je zároveň hlavním pořadatelem neziskového festivalu pro mladé Festnefest. Čtvrtý ročník této akce se uskuteční 25. července v jaroměřských Masarykových sadech.

Činnost Milíčova domu je podporována ministerstvy, krajským a městským úřadem, různými nadacemi i soukromými firmami. Středisko realizovalo také několik projektů financovaných ze zdrojů Evropské unie.

Diakonie ČCE – středisko Milíčův dům je neustále se rozvíjející organizací, která v našem regionu zaujímá významnou pozici při práci s ohroženými dětmi a mládeží.

Bc. Žaneta Csaszárová

fundraiserka a koordinátorka PR

Vyšlo v U nás v kraji, červen 2009