Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Děti do školy nedáme, dokud je nebudeme moct umýt

31. 3. 2010

Mrazy, vítr, déšť, sníh. Toto musí snášet obyvatelé sociálně vyloučené lokality v centru Hradce Králové, pokud si chtějí uvařit jídlo. Byla jim totiž odpojena elektřina a jediná možnost, jak ohřát sebe nebo jídlo, je na otevřeném ohni na zahradě.

Mrazy, vítr, déšť, sníh. Toto musí snášet obyvatelé sociálně vyloučené lokality v centru Hradce Králové, pokud si chtějí uvařit jídlo. Byla jim totiž odpojena elektřina a jediná možnost, jak ohřát sebe nebo jídlo, je na otevřeném ohni na zahradě.

„Když se mě pracovníci etnologického ústavu Akademie věd ČR zeptali na sociálně vyloučené lokality v Hradci Králové, s jistotou jsem mohl odpověď pouze jedno: Kydlinovská ulice. Jistě, parametry sociálního vyloučení splňují i další lokality v Hradci, to ale především jen dílčími znaky. „Kydlinka“ naproti tomu naplňuje prakticky všechna kritéria definice sociálního vyloučení.“ Vysvětluje koordinátor terénní sociální práce občanského sdružení Romodrom Čestmír Horký.

Situace na Kydlině vyvrcholila před 14 dny. Tehdy byla soukromým majitelem odpojena elektřina z důvodu dluhů na nájemném a energiích. V tomto mrazivém počasí zůstali občané včetně malých dětí „napospas“ mrazu a vidině teplejšího počasí. Rozhodnutí, zda jim bude elektřina zapojena bylo na majiteli, který se domáhal po zdejších obyvatelích vyrovnání dluhů.

„Setkali jsme se s Michaelou Hanušovou z magistrátu města Hradce Králové a Silvií Hendrychovou z občanského sdružení Salinger, abychom zvážili všechny kroky v případě, že elektrická energie by nebyla na Kydlince zapojena a my museli hledat náhradní řešení této nouzové situace.“

Vážnost situace si uvědomil i Krajský úřad, který také nabídl svou pomoc, čehož si velice vážím.

„ Největší dík ale patří Daně Hruškové a Lucii Čonkové za systematickou práci nejen s celou komunitou v tomto těžkém období ale především za vyjednávání s majitelem objektu, který na jejich žádost a přímluvu se zapojením svolil.“ Dodává Čestmír Horký. Terénní pracovnice se musely přimluvit za to, že dohlédnou, aby v lokalitě vše fungovalo, aby pravidelně odcházely peníze na energie a nájem.

„Obával jsem se, že nás lidé budou vnímat jako dozorce nad placením poplatků od občanů v nouzi. Museli jsme si ale uvědomit, co je pro nás v tuto chvíli důležité a podle toho rychle reagovat. V mém rozhodnutí sehrál také roli seminář pana doktora Luxe na Krajském úřadě o sociálním bydlení. Tento mě utvrdil v tom, že spolupráce mezi soukromým majitelem a NNO je ve světě běžná a velice účinná.“ Jak sám Lux naznačil: „Neziskovky v ČR se ještě bojí takovýchto spoluprací.“ Vysvětlil své rozhodnutí plně se věnovat situaci v Kydlinovské ulici Horký.

Aktuální situace v lokalitě je taková, že elektřina je opět zapojena. Nejen pracovníci občanského sdružení Romodrom věří, že situaci udržíme v takových mezích, aby další podobné nepříjemnosti nevznikly. Nebude záležet jen na o. s. Romodrom, zejména si situaci budou muset ohlídat samotní obyvatelé této lokality.

Zajištění terénní práce na území Královéhradecka je podpořeno z krajského individuálního projektu Podpora sociální integrace obyvatel vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji, který bude realizován do ledna 2011.

V případě zájmu o více informací, prosím, kontaktujte:

Mgr. Čestmír Horký

Krajský koordinátor terénní sociální práce Královéhradeckého kraje

Tel.: 731 289 390

Email: horky@romodrom.cz

O. s. Romodrom

Ak. Heyrovského 1178/4, 500 03 HRADEC KRÁLOVÉ

www.romodrom.cz