Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Čteme ušima

21. 12. 2009

Když už nevidíte na čtení, když už vám nepomáhá lupa ani speciální optika, ještě stále nemusíte rezignovat na čtení. Pořád se může člověk dopracovat k tomu, že si sám přečte dopis, noviny, knihu, že si sám napíše odpověď, vytiskne ji nebo pošle elektronickou poštou.

Když už nevidíte na čtení, když už vám nepomáhá lupa ani speciální optika, ještě stále nemusíte rezignovat na čtení. Pořád se může člověk dopracovat k tomu, že si sám přečte dopis, noviny, knihu, že si sám napíše odpověď, vytiskne ji nebo pošle elektronickou poštou.

Zrakově postižené paní L. se zhoršoval zrak postupně, dříve používala speciální lupu, aby si přečetla alespoň něco. Teď už oči při takové námaze bolí a zbytky zraku nestačí na souvislé vnímání textu. Paní L. přišla do TyfloCentra Hradec Králové, o.p.s., www.tyflocentrum-hk.cz, aby se poradila o tom, zda je ještě nějaká možnost. Braillovo bodové písmo je pro ni obtížné, zato kompenzační pomůcka čtecí zařízení s hlasovým výstupem ji nadchla. Počítač se speciálním softwarovým vybavením jí pomůže zprostředkovat texty, které jí přijdou poštou i texty na internetu: prostě jí to všechno přečte!

Sociální pracovnice trochu její nadšení brzdí: ke získání drahé kompenzační pomůcky ji čeká náročná cesta, dost učení, spoustu papírů, nějaká potvrzení, taky to bude něco stát. Ale když to všechno vyjde, získá pomůcku nad jiné drahocennou, pomůže jí komunikovat s okolím písemně, pomůže jí číst, psát, do značné míry odstraní informační bariéry, které jí v tomto směru trápí. Ve službě sociální rehabilitace však další úskalí na ni čeká: bez námahy jí pomůcka nebude k ničemu – musí absolvovat kurz obsluhy náročné kompenzační pomůcky, většinou 50 hodin. No dobře, nějaký kurz, myslí si uživatelka služby. Kurz však probíhá individuálně, jen lektorka a uživatel služby.

Jak to všechno zvládnout? Sociální pracovnice se bude každému věnovat zvlášť, jinak to ani nejde, když každý má své vlastní tempo, s kterým zvládá chytrou bedýnku. když ještě ta bedýnka mluví nahlas, musíte se hodně soustředit, zkrátka ta výuka je jen pro jednoho. Aby to člověk všechno vstřebal, doma rozmyslel a procvičil a k tomu zvládal svůj běžný život, probíhá kurz většinou jednou týdně, proto se docela protáhne. Ale lektor pomůže s poznámkami, poradí i po telefonu, konzultace probíhají i po ukončení kurzu.

Když jde všechno dobře, společná námaha se vyplatí: pak skutečně „čteme ušima“.

Služba je podpořena z individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji. Projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost

Autorka: Mgr. Dagmar Balcarová, ředitelka