Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

Služby pro nevidomé a slabozraké v Královéhradeckém kraji

9. 4. 2015 Autor: Daniela Morávková

Oslabení či ztráta zraku přináší mnoho důsledků v životě člověka. Poškození zraku způsobuje zdravotní potíže a mění sociální situaci člověka, který se díky postižení stává nesamostatným v aktivitách běžného života a závislým na pomoci ostatních.

Obecně prospěšná společnost Tyfloservis pomáhá lidem svážným zrakovým postižením vpřekonání důsledků ztráty či vážného poškození zraku a vopětovném zapojení dospolečnosti. Tyto lidi se snaží vybavit potřebnými informacemi, pomůckami adovednostmi, kteréjim umožní samostatně naplňovat své životní potřeby. Svou činnost však také zaměřuje naokolní společnost, kterou se snaží vybavit potřebnými informacemi a dovednostmi, aby odstraňovala a nevytvářela nové architektonické ani mezilidské bariéry, dokázala rozpoznat možnosti i limity lidí se zrakových postižení, a případně jim poskytla adekvátní pomoc.

Pracovníci Tyfloservisu sklienty svážným zrakovým postižením například nacvičují orientaci vprostoru asamostatný pohyb, činnosti spojené svedením domácnosti, čtení a psaní Braillova bodového písma, sociální dovednosti pro zvládnutí různých společenských situací, psaní vlastnoručního podpisu aj. Pomáhají s výběrem vhodných rehabilitačních akompenzačních pomůcek a u těch náročnějších sklienty nacvičují jejich obsluhu. Klientům také poradí vrealizaci vhodných úprav prostředí, ve kterém žijí, poskytnou informace onávazných službách a sociálně právním systému ČR.

Služby Tyfloservisu jsou poskytovány lidem se zrakovým postižením ve věku 15 a více let, jejich rodinám, přátelům a širokému okolí i ostatní veřejnosti. Jsou zajištěny po celé ČR prostřednictvím sítě středisek skrajskou působností. Služby Tyfloservisu vKrálovéhradeckém kraji jsou zajištěny střediskem vHradci Králové, které sídlí na adrese Milady Horákové 549/53. Služby jsou poskytovány ambulantní iterénní formou a pro klienty jsou zdarma. Vpřípadě zájmu o služby Krajského střediska Tyfloservisu vHradci Králové volejte na tel./fax (záznamník) 495273636 nebo piště na e - mail: h.kralove@tyfloservis.cz.

Provoz Královéhradeckého střediska Tyfloservisu je spolufinancován z prostředků Evropského sociálního fondu v ČR astátního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje azaměstnanost a prostředků Statutárního města Hradec Králové na podporu sociálních služeb.

Kontaktní osoba: Daniela Morávková

Tel.: 495273636, e-mail: h.kralove@tyfloservis.cz, web: www.tyfloservis.cz