Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

Profesionální podpůrce jako alternativa k omezování svéprávnosti

10. 4. 2015 Autor: Mgr. Jitka Jirsová

Obecně prospěšná společnost SKOK do života uspořádala 12. března na Krajském úřadě v Hradci Králové veřejnou besedu na téma Profesionální podpůrce jako alternativa k omezování svéprávnosti.

Na besedu byli pozváni zástupci veřejné správy a samosprávy, zástupci neziskového sektoru, registrovaných pobytových služeb pro lidi smentálním postižením. Besedu uvedla Mgr. Alena Nosková, která působí vorganizaci Skok do života jako profesionální podpůrce pro lidi smentálním postižením. Shrnula zaměření projektu, který organizace realizuje díky podpoře Nadace rozvoje občanské společnosti.

Dále byly prezentovány první zkušenosti spodporou, kterou poskytuje profesionální podpůrce lidem smentálním postižením. S jednotlivými uživateli dochází kindividuálním schůzkám, na kterých podpůrce vysvětluje svoji roli, své činnosti, formy možné podpory, kterou může poskytnout. Dále byl diskutován proces podávání návrhů smluv o nápomoci jednotlivých lidí smentálním postižením na příslušné soudy. Vzor smlouvy, který vznikl vrámci projektu, je upravován přesně na míru pro konkrétní lidi smentálním postižením, kterým má sloužit. Diskutujeme o ní také s jejich rodiči, případně opatrovníky. V době konání besedy probíhala přípravná fáze a smlouvy byly připravovány.

Vrámci projektu chystá SKOK do života, o.p.s. ještě další besedu, kde budou prezentovány konkrétní zkušenosti zejména sčinností soudů a schvalováním smluv o nápomoci.



Podpořeno grantem zIslandu, Lichtenštejnska a Norska vrámci EHP fondů.
www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz

Program „Fond pro nestátní neziskové organizace“, jež je financován zEHP fondů 2009 – 2014, se zaměřuje na podporu nestátních neziskových organizací prosazujících veřejný zájem. Hlavním cílem programu je posílení rozvoje občanské společnosti a zvýšení příspěvku ksociální spravedlnosti, demokracii a udržitelnému rozvoji. Program se konkrétně zaměřuje na podporu demokracie, lidských práv a genderové rovnosti a na posilování kapacit nestátních neziskových organizací stejně jako na specifické potřeby minoritních skupin, včetně Romů. Program se také zaměřuje na ochranu životního prostředí a klimatické změny.

Profesionální podpůrce jako alternativa k omezování svéprávnosti