Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro poskytovatele služeb

Týdny pro duševní zdraví v Hradci Králové

Logo - Spolufinancováno EU

17. 9. 2013 Autor: Jiří Zeman

Občanské sdužení Péče o duševní zdraví ve spolupráci s Psychiatrickou klinikou Fakultní nemocnice v Hradci Králové organizují v týdnu od 7. října do 10. října 2013 Týdny pro duševní zdraví. Cílem akce je působit na veřejnost, aby neodsuzovala duševně nemocné. Podporuje lidi v tom, aby se nebáli své potíže přiznat sam sobě a nebáli se vyhledat pomoc. V rámci akce proběhne řada seminářů, které jsou otevřeny odborné i laické veřejnosti. Vstup na všechny akce je volný.

PONDĚLÍ 7. 10. 2013

MÍSTO: Psychiatrická klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové

15,30-16,00

Prohlídka Psychiatrické kliniky

Psychiatrická klinika Fakultní nemocnice v Hradci Králové se skládá z lůžkové a ambulantní části. Lůžková část má 60 lůžek na 3 odděleních. K ambulantní části patří mimo jiné denní stacionář a specializované poradny. Detašovaným pracovištěm je Léčebna návykových nemocí v Nechanicích. Pokud si chcete prostory kliniky prohlédnout, čekáme vás v 15,30 ve vstupní hale u recepce.

16,00

Slavnostní zahájení Týdne pro duševní zdraví v Hradci Králové

V průběhu slavnostního zahájení bude probíhat prodejní výstava výrobků pacientů Psychiatrické kliniky.

prof. MUDr. Ladislav Hosák, PhD.: Problematika duševních poruch.

Duševní poruchy jsou v populaci časté. Jeden ze čtyř lidí trpí někdy během svého života duševní poruchou. Přednáška pojednává o projevech duševních poruch, jejich výskytu, diagnostice a možnostech léčby.

ÚTERÝ 8. 10. 2013

MÍSTO: Psychiatrická klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové

14,00

Odpoledne o psychoterapii

MUDr. Elena Křivková: Jak motivovat k psychoterapii?

Psychoterapie je jednou z možností léčby duševně nemocných. Aby tato forma léčby mohla být zahájena, musí pacient k ní být motivován. Dobře vedený motivační pohovor může být prvním krokem k úspěšné psychoterapeutické léčbě.

Mgr. Jana Bártová, PhDr. Jan Hubert: Systém psychologické péče o oběti trestné činnosti a mimořádných událostí v Policii České republiky.

Přednášející pracují jako psychologové na oddělení psychologických služeb Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje. Přednáška informuje o systému psychologické pomoci, který od roku 2010 funguje v policejní praxi. Systém má přispět k prevenci rozvoje posttraumatické stresové poruchy a zabránit sekundární viktimizaci obětí trestné činnosti v průběhu trestního řízení.

MUDr. Petr Mílek: Rodinné konstelace.

Rodinné konstelace vytvořil v osmdesátých a devadesátých letech 20. století Bert Hellinger. Tato psychoterapeutická metoda umožňuje názorně ukázat a pocítit souvislosti a vztahy mezi členy rodiny, případně členy širších systémů. Přednáška poukáže na možnosti využití rodinných konstelací nejen v léčbě duševních poruch.

15,30-16,00

Prohlídka Psychiatrické kliniky. Začátek ve vstupní hale u recepce.

16,00

prim. MUDr. Ivan Tůma, CSc.: Úzkostné poruchy

Úzkost je běžná emoce důležitá pro přežití, kterou zná téměř každý. Pokud se však opakovaně vrací, trvá dlouho a její intenzita je příliš vysoká, stává se úzkostnou poruchou. Mezi úzkostné poruchy patří panická porucha, fobie, obsedantně kompulzivní porucha, somatoformní poruchy, dissociativní poruchy, posttraumatická stresová porucha a další. V přednášce se dozvíte, jak rozlišit úzkostné poruchy od jednotlivých úzkostných příznaků, které jsou běžné mezi zdravými lidmi.

MÍSTO: Knihovna města Hradec Králové – budova Centra celoživotního vzdělávání, Wonkova 1262/1a, víceúčelový sál

15:00 – 17:00

PRO NĚKTERÉ Z NÁS JE TĚŽKÉ NAJÍT CESTU DOMŮ

Veřejná beseda na téma jaké služby v oblasti bydlení pro lidi s duševní nemocí jsou potřeba v Královéhradeckém kraji.

STŘEDA 9. 10. 2013

MÍSTO: Psychiatrická klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové

15,30-16,00

Prohlídka Psychiatrické kliniky. Začátek ve vstupní hale u recepce.

16,00

MUDr. Jela Hrnčiarová: Závislosti

Závislost na návykových látkách je problémem nejen medicínským, ale i sociálním a celospolečenským. Česká republika je dlouhodobě země s nejvyšší mírou zkušeností studentů s užíváním nelegálních drog v Evropě. Přednáška poukáže na příznaky závislosti, její komplikace, možnosti léčby i prevence.

ČTVRTEK 10. 10. 2013 / Světový den duševního zdraví

MÍSTO: Psychiatrická klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové

14,00

Bc. Hana Vojtíšková: Arteterapeutický workshop

Arteterapie je léčebný postup, který využívá výtvarného projevu jako hlavního prostředku poznání a ovlivnění lidské psychiky a mezilidských vztahů. Přijďte si vyzkoušet arteterapii na vlastní kůži.

15,30-16,00

Prohlídka Psychiatrické kliniky. Začátek ve vstupní hale u recepce.

16,00

prof. MUDr. Jan Libiger, CSc.: Schizofrenie

Schizofrenie je závažná duševní porucha, která patří mezi psychózy. Jedná se o onemocnění s chronickým průběhem, s postižením fungování v běžném životě, často s trvalou invaliditou a se závažným dopadem na rodinu nemocného. Přednáška přináší přehled poznatků o etiologii a možnostech léčby schizofrenie a diskusi o tom, zda a jak moc je třeba se onemocnění bát.

MUDr. Petr Hejzlar: Reforma psychiatrické péče z krajské perspektivy

Ministerstvo zdravotnictví připravuje reformu psychiatrické péče a má záměr její rozjezd financovat z evropských fondů. Kolem směřování reformy se vedou živé i kontroverzní debaty. V přednášce se dozvíte o strategii reformy, jejích rizicích i překážkách a možných dopadech pro duševně nemocné lidi a jejich příbuzné v Královéhradeckém kraji.

MÍSTO: Kavčí plácek 121, Hradec Králové 500 03

18,00

Rozloučení s Týdnem pro duševní zdraví

Neformální after-party, na které můžete vyjádřit svou solidaritu s duševně nemocnými lidmi tím, že přinesete a darujete cokoliv použitelného pro vybavení nácvikových bytů Péče o duševní zdraví. Hudební doprovod Standa Štěp & Přátelé / special guest: Antonín Hrdý. Občerstvení zajišťuje Café Robinson (Péče o duševní zdraví – středisko Výměník).

Více informací na www.pdz.cz  nebo na www.facebook.com/Tydny.pro.dusevni.zdravi