Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro poskytovatele služeb

Terénní sociální pracovníci o.s. Romodrom spolupracují v Broumově s romskými asistenty městské policie

Logo - Spolufinancováno EU

16. 2. 2012

Broumov, 14. 2. 2012 – spolupráce terénních sociálních pracovníků s romskými asistenty Městské policie v Broumově má přispět k pokojnému soužití občanů města.

A. Hornychová a R. Horvath

V Broumově od prosince 2011 působí dva romští asistenti Městské policie. Jejich úkolem je zajišťovat v případě potřeby kontrolu v místech, kde žije větší romská komunita. Terénní pracovníci Občanského sdružení Romodrom, kteří v Broumově pracují v sociálně vyloučených lokalitách a klientům poskytují především základní sociální poradenství, s romskými asistenty prakticky ihned navázali kontakt a začali s nimi spolupracovat.

Na to, jak spolupráce těchto pracovníků probíhá a jak ji hodnotí, jsme se zeptali přímo jich – terénních pracovniků Občanského sdružení Romodrom, Agnesy Hornychové a Miroslava Jeremiáše, a romských asistentů Městské policie v Broumově, Roberta Horvatha a Jiřího Bartoše.Co přesně je náplní práce romských asistentů Městské policie? V čem je podle Vás smysl téhle pracovní pozice?

„Romští asistenti Městské policie fungují jako asistenti ochrany veřejného pořádku. Naším hlavním úkolem je monitoring pořádku ve městě. Sledujeme situaci především v problémových lokalitách města, procházíme parky, dohlížíme na pořádek i bezpečnost, například každé ráno hlídáme bezpečnost dětí na přechodech u základní školy. Na žádost města docházíme také do konkrétních rodin, které potřebují pomoc s řešením dluhové problematiky nebo s jinými záležitostmi. Když mi tahle pracovní pozice byla nabídnuta, byl jsem mile překvapen. Pracovní pozice je zatím pouze do června 2012. Pevně doufám, že projekt ale bude pokračovat,“ říká Robert Horvath.

M. Jeremiáš a J. Bartoš
Jiří Bartoš dodává: „Je to asi 6 let, když jsem se s něčím podobným setkal v Brně. Jsem rád, že je to konečně i tady u nás v Broumově. Je to sice terpve v začátcích, ale smysl tahle pracovní pozice určitě má. Vidím ho osobně především v prevenci – aby se zachoval klid a pokojné soužití Romů a neromů tady v Broumově. Také se domnívám, že je dobře, když tuhle práci dělají z větší části Romové. Rom zná Romy, romskou komunitu. Přichází do rodiny se zcela jinou autoritou než pracovník, který není romské národnosti.“

Jak probíhá spolupráce mezi Vámi – terénními sociálními pracovníky a romskými asistenty Městské policie? Jak tuto spolupráci hodnotíte?

„Pravidelně se s kolegou Robertem Horvathem scházíme na kráké operativní ranní porady. Jsem ráda, že naše spolupráce začala poměrně rychle dobře fungovat. Výměna informací mezi námi přispívá i k tomu, že je naše práce efektivnější. Není to tak, že bychom s jednou rodinou pracovali třeba všichni a s jinou nikdo. Občanské sdružení Romodrom s vedením romských asistentů uzavřelo i smlouvu o vzájemné spolupráci, na základě které je taková výměna informací možná,“ popisuje vzájemnou spolupráci Agnesa Hornychová.

Miroslav Jeremiáš dodává: „Spolupracuji především s kolegou Jiřím Bartošem. V některých případech do vybraných rodin docházíme v případě potřeby společně. Také se snažíme motivovat klienty, aby využívali služeb, které poskytuje místní Centrum pro rodinu s odbornou sociální poradnou.“

Jsme rádi, že v Broumově působí propojená a dobře fungující síť sociálních služeb, které se zaměřují na sociálně znevýhodněné jedince a rodiny. Věříme, že vzájemná spolupráce terénních sociálních pracovníků Občanského sdružení Romodrom a romských asistentů Městské policie v Broumově přispěje nemalým dílem k pokojnému soužití místní komunity.

Zajištění terénní práce na území Královéhradecka je podpořeno z krajského individuálního projektu Podpora sociální integrace obyvatel vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji II.

V případě zájmu o více informací nás prosím kontaktujte:

Mgr. Lenka Matoušková

krajská koordinátorka terénní sociální práce Královéhradeckého kraje

Tel.: 739 630 225; email: lenkamatouskova@romodrom.cz

o. s. Romodrom, Ak. Heyrovského 1178/4, 500 03 Hradec Králové

www.romodrom.cz

Fotogalerie