Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

Polánky nad Dědinou ožívají

1. 10. 2021 Autor: Jitka Jirsová; Publikoval: Jana Pešková

Nedaleko Třebechovic pod Orebem, v malebné vesnici Polánky nad Dědinou vznikne projekt komunitního bydlení pro lidi s mentálním postižením a psychiatrickým onemocněním. Pro tento projekt se spojila rodičovská organizace LES CHALUPES, z.ú. s experty ze SKOKu do života, o.p.s. z Hradce Králové.

Organizace Les Chalupes, z.ú. vznikla z iniciativy rodičů s hendikepovanými dětmi. Tito rodiče přemýšlejí o budoucnosti svých dětí, chtějí ji aktivně řešit a pomoci svým dětem žít dle jejich představ. Proto se spojili s organizací SKOK do života, o.p.s., která začala v listopadu 2020 poskytovat v Polánkách nad Dědinou novou sociální službu sociálně terapeutickou dílnu.

Tím začal SKOK do života budovat prostřednictvím této služby prostor, ve kterém mohou lidé s postižením aktivně a smysluplně trávit čas pracovními činnostmi. Služba sociálně terapeutická dílna je určena dospělým lidem s mentálním postižením či psychiatrickým onemocněním, kteří žijí na území Třebechovicka, Týnišťska, Častolovicka, Choceňska. Jejich pracovní potenciál však není tak veliký, aby mohli najít pracovní uplatnění na otevřeném či chráněném trhu práce. V současnosti využívají tuto službu klienti z návazných služeb chráněného bydlení v Třebechovicích pod Orebem, Týništi nad Orlicí a také klienti žijící se svými rodiči v rodinách.

Aktivity sociálně terapeutické dílny se zaměřují na práce na zahradě, pěstování bylinek, údržbu a obnovu ovocného sadu, zpracování jablek, lehké zahradní práce apod. V zimních měsících se jedná o činnosti zaměřené na rozvoj jemné motoriky, práci v keramické dílně aj. Jednou měsíčně je také připravován pro klienty odpolední program s možností vyrobit si vlastní výrobek, například hmyzí hotel, lapač snů.

Sociálně terapeutická dílna vznikla v rámci projektu La Farma, r.č. CZ.03.2.65/0.0/0.0/16_047/0015716, financovaného z programu OPZ.