Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

Nově vzniklá Aufori na odborné stáži na Slovensku

9. 8. 2013 Autor: Bc. Nikola Nováková, Mgr. Jana Huňatová, Adriana Škopová

Hradec Králové, 1. 7. 2013 – tři pracovnice nově vzniklé Aufori, o.p.s., vyjely díky projektu Královéhradeckého kraje na týdenní odbornou stáž na Slovensko

V květnu 2013 se tři pracovnice Aufori, o.p.s., zúčastnily díky projektu Královéhradeckého kraje „Česko-slovenská výměna zkušeností v oblasti práce a sociálních věcí“ týdenní odborné stáže na Slovensku. Cílem byla výměna zkušeností a získání inspirace při práci s lidmi žijícími v sociálně vyloučených lokalitách v obci Rankovce u Košic, Dolným Kubíně u Žiliny a obcích Banská Bystrica a Zvolen. Terénní pracovnice se shodují na tom, že metody práce s cílovou skupinou se v každé obci trochu lišily: „Zatímco v Rankovcích se jednalo převážně o práci s dětmi a mládeží v komunitním centru, které vzniklo při místní faře, ve Zvolenu se jednalo kromě toho také o spolupráci mezi pracovníky městského úřadu, terénními pracovníky a zástupci charity. V Dolným Kubíně zas pod obcí vzniká systém prostupného sociálního bydlení pro různé cílové skupiny. Pro jedince bezprostředně ohrožené přímým násilím tu je zřízen dokonce tzv. utajený byt. Ten v pravidelných intervalech mění svou polohu, aby bylo pro ohroženého jedince zajištěno skutečně bezpečné prostředí.“

Za inspirativní terénní pracovnice považují také změny v systému financování sociálních služeb, se kterými se setkaly v Dolným Kubíně. Zde si klienti na využívání sociálních služeb finančně přispívají. Jde o jeden ze způsobů, jak se zde pracovníci snaží předcházet vzniku závislosti klienta na sociální službě. Vybrané finance putují zpět do systému sociálních služeb v podobě různých výhod, které mohou klienti bezplatně využívat. Sociální pracovník může klientovi, se kterým spolupracuje a zná jeho sociální situaci, poskytnout až 80% slevu na využívání poskytovaných služeb.

V obci Rankovce se terénní pracovnice seznámily také s projekty, které tu realizuje nevládní organizace ETP Slovensko – šlo o program finanční gramotnosti pro sociálně vyloučené osoby a projekt nízkorozpočtových domečků spojený s tzv. mikropůjčkovým programem.

Terénní pracovnice se seznámily také s dalšími doprovodnými programy, které tu jsou pro cílovou skupinu realizovány – v Rankovcích se zúčastnily například osvětového zdravotního programu pro rodiny.

Do terénu pak pracovnice vyrazily kromě zmiňovaných obcí také v Prešově – rozdíl byl evidentní. V malých obcích žije až 90% romských rodin a terénní práce je zde silně ovlivňována místními farami a náboženstvím.

Pro více informací nás kontaktujte: Mgr. Čestmír Horký, aufori@gmail.com