Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro poskytovatele služeb

Nově připravené, akreditované kurzy

Logo - Spolufinancováno EU

25. 1. 2012

V rámci individuálního projektu Vzdělávání poskytovatelů a zadavatelů sociálních služeb na území Královéhradeckého kraje IV jsou nyní v nabídce dva nově připravené, akreditované kurzy.

Případová sociální práce na obcích je určena zejména sociálním pracovníkům obcí a kurz Prevence závislosti na sociální službě má široké použití v řadě služeb poskytovaných dlouhodobě zejména lidem s postižením, bez přístřeší, v seniorském věku. Rozsah přímé výuky je v obou vzdělávacích akcích 40 hod. během 5 dnů. Oba kurzy byly vytvořeny v úzké spolupráci dodavatele, kterým je občanské sdružení Quip – Společnost pro změnu, s Královéhradeckým krajem (realizátorem projektu) a s účastníky pilotních běhů kurzů.

Obsah kurzu Případová sociální práce na obcích reaguje na legislativní změny účinné od 1. ledna 2012, kdy je nově uloženo obecním úřadům obcí s rozšířenou působností koordinovat na území svého správního obvodu poskytování sociálních služeb a realizovat činnosti sociální práce. Kurz je rovněž vhodný pro sociální pracovníky/ce pověřených obecních úřadů. Účastníci se teoreticky i prakticky seznámí s principy případové sociální práce, s novými přístupy, které vycházejí z občanského principu, naučí se zpracovávat individuální plány zaměřené na člověka a využívat agregované informace z individuálních plánů k rozvoji sítě služeb v regionu. Velká pozornost bude věnována praktickému nácviku plánovacích setkání, komunikaci a také práci s rizikem a poskytování podpory lidem, kteří mají potíže při rozhodování.

Kurz proběhne v těchto dnech: 16. - 18. dubna a 10. -11. května 2012 (výjezdní část s ubytováním).

Kurz Prevence závislosti na sociální službě je rovněž postaven na novém pojetí případové sociální práce. Účastníci se seznámí s řadou praktických nástrojů pomáhajících při mapování nejen potřeb, ale také zdrojů, které lidé mají k dispozici k řešení své situace a k dosažení svých cílů. Velká pozornost je v kurzu věnována nástrojům komunikace s lidmi, kteří nekomunikují verbálně, zvládání rizik s ohledem nejen na zdraví a bezpečí, ale také práva lidí a dále nástrojům pro poskytování individualizované podpory při rozhodování. Používání postupů a nástrojů by mělo službám pomoci aktivizovat člověka, jeho přirozené sociální okolí i veřejné zdroje tak, aby nevznikala závislost na profesionální službě a lidé využívali maximum pomoci ze svého okolí. Jsou naplánovány 2 běhy kurzu:

1. běh: 27. - 29. března a 19. - 20. dubna 2012 (výjezdní část s ubytováním)

2. běh: 29. - 31. května a 26. - 27. června 2012 (výjezdní část s ubytováním)

Kurzy se konají v Kongresovém centru ALDIS v Hradci Králové; výjezdní část kurzu (2 dny) proběhne v Trutnově, v rodinném hotelu ALFA (http://www.alfa-hotel.cz).

Oba kurzy lektorsky zajišťuje občanské sdružení Quip – Společnost pro změnu, více informací o této organizaci najdete na www.kvalitavpraxi.cz.

K přihlášení na kurz využijte webové stránky individuálního projektu www.ip-vzdelavani.cz.