Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

Končí Individuální projekt Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji II

30. 9. 2012 Autor: Lenka Novotná

V měsíci září končí Individuální projekt Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji II, který byl podpořen od 1. 10. 2010 – 30. 09. 2012 z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu České republiky částkou ve výši 23 milionů korun.

Projekt zvýšil informovanost o sociálních službách mezi lékaři, ale zejména potenciálními uživateli. Vznikly informační brožury pro seniory, osoby zdravotně postižené a ty, které o ně pečují, a proběhlo několik desítek informačních setkání s občany v území celého Královéhradeckého kraje. Kvalita sociálních služeb byla podpořena konzultacemi u poskytovatelů služeb. Projekt také podpořil rozvoj dobrovolnictví. Díky jeho aktivitám v sociálních službách působilo téměř 200 dobrovolníků.

V rámci projektu vzniklo několik podkladů pro efektivnější řízení sociálních služeb. Za zmínku stojí studie dopravní dostupnosti, jíž navržené opatření umožní v systému dopravy zdravotně postižených uspořit téměř 60 000 korun ročně. Kraj prostřednictvím projektu také zmapoval situaci pečujících osob. Závěry z průzkumu umožní realizovat některá opatření, které mohou zlepšit postavení rodin, které se starají o své blízké.

Mezi nejvýznamnější aktivity projektu patřila příprava systému víceletého financování. Byla vytvořena pravidla, jejichž aplikace podpoří transparentnost financování sociálních služeb, zvýší stabilitu a efektivitu tohoto sektoru. Tato pravidla budou zaváděna do praxe postupně a jejich přínos se tak projeví v následujících letech.

Projekt také podpořil činnost v několika obcích, které projevily zájem o spolupráci, ve prospěch osob ohrožených sociálním vyloučením. Města Broumov, Kostelec nad Orlicí, Jičín, Nové Město nad Metují, Nový Bydžov a Rychnov nad Kněžnou tak díky krajskému projektu zrealizovaly podpůrné aktivity ve prospěch pečujících osob, informační akce pro veřejnost, případně projednávali s občany jejich představy o způsobu pomoci.

Královéhradecký kraj bude realizovat další kroky při přípravě víceletého financování v navazujícím projektu Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb III. Projekt bude pokračovat v některých úspěšných aktivitách, zejména v konzultacích k rozvoji kvality sociálních služeb a seminářích pro sociální pracovníky obcí a poskytovatele sociálních služeb.